Gaat Squadra voor de derde Eredivisie-landstitel op rij? Blijkt Ferro Mosae weer ongenaakbaar en oppermachtig? Hoe doen de promovendi het dit jaar en welke teams zullen domineren binnen de 1eDivisie? Aankomend weekend start het achtste seizoen van de Teamcompetities Triathlon. Op zaterdag 18 mei is het de beurt aan een groot deel van de Schuiteman 2eDivisie, Badmutsen.com 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie, terwijl zondag 19 mei voornamelijk in het teken staat van de Eredivisie en 1eDivisie, met tussendoor opnieuw teams uit de lagere divisies in actie. Spektakel gegarandeerd!

Het veranderde format voor de openingswedstrijd in de Eredivisie en 1eDivisie – daarover lazen jullie eerder al – verandert niks aan de spanning die gepaard gaat met een dergelijke seizoenopener. Geen Triple Mix in Almere, maar een individuele kwalificatiewedstrijd over 200 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1.5 kilometer lopen, waarbij er iedere tien seconden een atleet vertrekt. In de middag racet ieder team een Team Time Trial (750 – 20 – 5) en wordt een jachtstart gehanteerd. De tijdsverschillen binnen de jachtstart worden bepaald door de uitslag van de atleten van het team in de ochtendserie. Het team dat in de middagserie als eerste over de streep komt, wint de wedstrijd.

Ogen gericht op Squadra en Ferro Mosae

In de Eredivisie zullen de meeste ogen hoogstwaarschijnlijk gericht zijn op de mannen van Squadra uit Eindhoven en de vrouwen van Ferro Mosae uit Maastricht. Deze ploegen bleken afgelopen jaar – net als het seizoen daarvoor – oppermachtig. De mannen van Squadra pakten in 2018 maar liefst drie overwinningen (Amsterdam, Klazienaveen en Almere) en twee keer een tweede plaats (Almere en Veenendaal). Natuurlijk wordt er aankomend weekend ook nauwlettend gekeken naar Rogelli / TriMates uit Utrecht, dat afgelopen jaar tweede werd in het eindklassement, maar wel de eerste wedstrijd van het seizoen wist te winnen. Bij DUIN Triathlon & Duathlon, toen wél tijdens een Triple Mix, bleven zij onder andere Squadra de baas.

Dominant

De dames van Ferro Mosae waren waar mogelijk nóg dominanter dan de mannen van Squadra. De vrouwenformatie uit Limburg won maar liefst vier wedstrijden en hoefde alleen tijdens de wedstrijd in Veenendaal een andere ploeg – TC Twente uit Enschede – voor zich te dulden. Alle pijlen zijn dit jaar dan ook gericht op het binnenhalen van de derde landstitel op rij. Vanzelfsprekend zijn er ook andere kapers op de kust: Kijani Beesd – vorig jaar nog tweede – en TC Twente – vorig jaar derde – lijken bijvoorbeeld ook een serieuze gooi naar de titel te doen. Hellas Utrecht en TVA uit Almere volgden afgelopen jaar op korte afstand en lijken voorlopig de gevaarlijkste outsiders.

De Eredivisie start zondag 19 mei om 10.00 uur met de individuele wedstrijd. Vanaf 13.30 uur gaan de vrouwen van start voor hun Team Time Trial. Om 14.45 starten de eerste mannen met hun Team Time Trial.

(tekst gaat verder onder foto)

Goede papieren voor Hellas 2 en TC Twente 2 in 1eDivisie

In de 1eDivisie voor mannen, wordt dit seizoen vooral veel verwacht van Hellas 2 en TC Twente 2. Waar de 1eDivisie afgelopen jaar werd gedomineerd door Triteam Groningen – deze ploeg won élke wedstrijd en promoveerde naar de Eredivisie – waren de tweede ploegen uit Utrecht en Enschede zeer verdienstelijk met een respectievelijk tweede en derde plaats in het klassement. Beide ploegen konden op voorhand al niet promoveren omdat er al een eerste team is dat in de Eredivisie uitkomt en dat is ook dit jaar het geval.

Kijani 2 en De Dolfijn 2 erg sterk

Ook bij de vrouwen lijken er twee teams bovenuit te zullen springen. Kijani 2 en De Dolfijn 2 uit Amsterdam werden afgelopen seizoen eerste en tweede, maar konden net als de tweede mannenploegen van Hellas en TC Twente niet promoveren omdat er al een ploeg van dezelfde vereniging uitkomt in de Eredivisie.

Op basis van de uitslagen van vorig jaar, lijkt Kijani 2 in ieder geval goede papieren te hebben om ook dit seizoen weer te domineren. Afgelopen jaar werd de ploeg uit Beesd twee keer eerste, één keer tweede, één keer derde en één keer vijfde. Het seizoen werd toen met 12 punten als kampioen afgesloten. De Dolfijn 2 volgde dankzij een zesde, een derde, een eerste, een zevende en een tweede plaats uiteindelijk als tweede met 19 punten.

De 1eDivisie start zondag 19 mei om 10.00 uur met de individuele wedstrijd. Vanaf 15.45 uur gaan de vrouwen van start voor hun Team Time Trial en om 16.30 stat het eerste mannenteam voor hun Team Time Trial.

Superweekend

Verspreid over de zaterdag en zondag komen in Almere alle 262 teams binnen de competitie in actie, waaronder maar liefst 30 nieuwe teams, die hun debuut zullen maken in de 2eDivisie (vrouwen) of 4eDivisie (mannen). Het seizoen bestaat uit vijf wedstrijden: een mix van individuele en teamprestaties, waarbij topprestaties en strijden in teamverband hand in hand samen gaan. In de Team Time Trial tijdens DUIN Triathlon & Duathlon kunnen alle teams het eerste visitekaartje van dit seizoen afgeven. Meer informatie over de Teamcompetities Triathlon is te vinden op www.teamcompetities.nl.