,,Veel sporters dromen ervan om ooit prof te worden. Het was ook echt een doel voor mij, maar ik had niet verwacht dat het al vanaf volgend jaar zo ver zou zijn.” Begin deze week maakte Shirin van Anrooij bekend de komende twee jaar onder contract te staan als profwielrenster bij de ploeg Trek-Segafredo. Een indrukwekkende sprong in de carrière van deze ‘voormalig’ triatlete die met name vorig jaar haar visitekaartje heeft afgegeven in de wielerwereld. We spreken haar over deze overstap, haar plannen en ambities. 

,,Ik had vorig jaar een goed seizoen op de weg, maar had dit zelf alsnog totaal niet verwacht. Ik werd Europees kampioen tijdrijden en tweede op het WK. Toen werd er al vrij snel contact opgenomen door World Tour teams. In een gesprek met Trek-Segafredo zeiden ze erachter te staan als ik zou willen crossen.” En dat is zeker voor nu nog een perfecte combinatie met het wegwielrennen, gelooft Van Anrooij: ,,Bij veel andere World Tour teams waar ik gesprekken mee heb gehad, stond er in de kleine lettertjes dat ik maar een paar kleine crossen zou mogen doen, maar ik vind crossen echt heel leuk om te doen en denk ook dat het heel goed is om mij verder te ontwikkelen. Aan het einde van het wegseizoen merk ik dat ik echt uitkijk naar het crossseizoen en andersom ook. Ik zou het allebei niet willen missen.” 

‘De grote koersen, tussen de elite dames’

Wat het crossen betreft hoeft Van Anrooij gelukkig geen grote veranderingen te verwachten, maar haar wegseizoen zal er een stuk professioneler op worden met deelnames aan de grote koersen: ,,Ik ga sowieso meer koersen rijden. De grote, tussen de elite dames. Maar voor de rest denk ik niet dat er veel zal veranderen. Het wordt wel allemaal wat professioneler: meer stages en echt leven voor de sport.” Zo zal de atlete deze winter de zon regelmatig opzoeken: ,,Ik ben van plan om de komende winter vaker in Spanje te gaan zitten zodat ik veel uren kan maken met fietsen.” 

‘Ik vond triathlon altijd heel leuk’

Zo langzaam aan veranderde van Anrooij in de afgelopen jaren steeds iets meer in een wielrenster, maar echt bewust maakte ze nooit de keuze om te stoppen met triathlon. ,,Ik had het er toevallig gisteren over met Lindy (haar zus, ook wielrenster, red.). Zij heeft een paar jaar terug echt de keuze gemaakt om te stoppen met triathlon en alleen te gaan fietsen. Ik heb eigenlijk nooit zo’n besluit genomen. Vorig jaar ging het ineens snel met fietsen en kwam dit op mijn pad, dus toen is die keuze vanzelf gemaakt. Ik was nog wel van plan om triathlons te doen dit jaar, maar door corona is het er niet van gekomen. Maar ik weet van mezelf dat ik nog terug wil komen, want ik vond triathlon altijd heel leuk.” 

‘Als ik verder wilde komen in triathlon, moest ik meer zwemmen’

Met name de veelzijdigheid van de triathlonsport spreekt Van Anrooij aan. ,,Ik vond het altijd leuk om voor alle drie de sporten te trainen. En in wedstrijden, dat het zo zwaar is…dat maakt het juist ook leuk. Maar ik merkte wel heel erg dat als ik verder wilde komen in de triathlon, ik meer moest gaan zwemmen. Toen heb ik besloten om dat niet te doen, dat ging een beetje automatisch.” In het zwembad is Van Anrooij dan ook al lange tijd niet meer te vinden, maar de hardloopschoenen trekt ze nog regelmatig uit de kast en dat zal ook zo blijven. ,,Hardlopen doe ik nog naast het fietsen. Voor het crossen is dat heel belangrijk.’ 

Trainingweken: ‘Gemiddeld train ik tien uur in de week’

Vol verbazing kijkt Van Anrooij naar de vele uren die triatleten over het algemeen al op jonge leeftijd maken. Bij Van Anrooij ligt de omvang nog opvallend laag, en dat is maar goed ook. ,,Gemiddeld train ik rond de tien uur in de week. Nu in de crossperiode zeven tot acht uur, maar in de zomer ook wel weken die richting de zestien à achttien uur per week gaan. Ik train niet heel veel uren, binnen de triathlon was dat ook altijd al het verschil. Ik vond altijd dat veel triatleten veel trainden voor de leeftijd die we toen hadden. Dat wilden mijn coach en ouders niet. Volgend jaar zal ik wel wat meer uren gaan maken, want ik moet ook koersen aankunnen van boven de 120 kilometer. Met het team bouwen we dat langzaam op. Daar sta ik helemaal achter. Ik denk dat ik dan rond de twaalf tot veertien uur per week zal zitten.” 

Studie

Naast haar tijd in het zadel en wat looptrainingen, besteedt de atlete haar tijd ook in de boeken: ,,Ik ben vorig jaar geslaagd en wilde eigenlijk beginnen met de studie Gezondheidswetenschappen, maar toen ontdekte ik Bewegingswetenschappen en besloot ik dat ik dat wil gaan doen. Maar ik moest daarvoor natuurkunde hebben gedaan en dat had ik niet in mijn vakkenpakket, dus dat vak volg ik dit jaar zodat ik daarna kan studeren. Ik wil sowieso studeren aan de universiteit; dat is iets rustiger.”

Van Anrooij tijdens een trainingsstage met Trek-Segafredo in Frankrijk. (Foto: Instagram)