Het was eind vorig jaar behoorlijk groot nieuws toen bleek dat Squadra uit de Teamcompetities stapte: de viervoudig landskampioen – waarvan de laatste drie jaren op rij – zag, voornamelijk door alle onzekerheden rondom COVID-19, verschillende sponsoren afhaken en kon niet anders dan zich terugtrekken en afscheid nemen van verschillende atleten. Inmiddels is de focus verlegd en wordt er met drie topatleten een nieuwe weg ingeslagen: Tim van Hemel, Marco van der Stel en Bart Cooymans.

Een ‘nieuwe weg ingeslagen’ is overigens een betrekkelijk begrip, want los van het feit dat er dus niet meer gestart wordt in de Teamcompetities, waren Van Hemel, Van der Stel en Cooymans de afgelopen jaren al verbonden aan de ploeg. Voor Van Hemel verandert er misschien nog wel het meeste, want de Belg – die afgelopen week nog hard ten val kwam na een aanrijding met een auto – spreekt zich nu definitief uit. “Ik ga me richten op het langere werk en hoop eind 2023 en, anders een jaar later, als prof aan de start te staan op Kona.”

‘Ik geloof in divers trainen’

De komende weken zal Van Hemel nog wel bezig zijn met zijn herstel – hij liep onder andere een flinke hersenschudding op en verschillende scans moeten de komende tijd eventuele overige schade in kaart brengen – maar zijn doelen zijn bepaald. “Voorlopig zal ik me richten op wedstrijden van vier á vijf uur en die gebruiken om uit te zoeken wat voor parcours mij ligt: een beetje vlak, veel heuvels, veel of juist minder bochten. Daarna wil ik me wat meer gaan richten op de EK’s en WK’s en uiteindelijk door naar Kona.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tim van Hemel gaat zich richten op grote doel: Kona. (Foto: Ellen Rombouts Photography, Facebook Tim)

De komende tijd staat voor Van Hemel dan ook vooral in het teken van langere en rustigere trainingen, het ‘groter maken van de motor’ en het oprekken van de aerobe drempel. “Toch zal ik ook wel wat kortere wedstrijdjes blijven meepakken. Ik geloof heel erg in zo divers mogelijk trainen. Mijn snelheid zal ik niet zo heel snel kwijtraken.”

‘We zijn breed zichtbaar’

Ook bij Marco van der Stel ontbreekt het niet aan snelheid, maar bij hoogstwaarschijnlijk de snelste Nederlandse man van dit moment op de Olympische afstand, verandert er de komende maanden dan ook niet zoveel. “Het traject richting de Olympische Spelen verandert voor mij niet”, aldus de man die samen met het Mixed Relay Team in Tokyo zal uitkomen. Hij vertelt het vanuit de auto, onderweg naar het vliegveld om dit weekend mee te doen aan de World Cup in Lissabon. “Ik heb een dikke Volvo onder mijn kont. Dat is nog wel een mooi verhaal”, lacht hij. “Gisteren kwam ik terug van hoogtestage in Namibië, landde ik in Frankfurt en hoorde ik dat het parkeerbedrijf de sleutels van mijn auto was kwijtgeraakt. Nu heb ik een huurauto mee en wordt mijn auto later naar mijn huis gereden”, lacht hij.

Jammer vindt Van der Stel het logischerwijs nog steeds, dat Squadra vorig jaar niet in de mogelijkheid bleek door te gaan binnen de Teamcompetities. “Het waren altijd leuke wedstrijden. Toch ben ik blij dat we nu op deze manier doorgaan. Samen met Tim en Bart ben ik ambassadeur van de High Tech Triathlon (een door Squadra opgezet evenement, red.) en proberen we zoveel mogelijk exposure te creëren. Wat dat betreft is het ook leuk om dit samen met hen te doen: we komen allemaal uit in andere races, dus zijn breed zichtbaar.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Marco van der Stel blijft zich richten op Olympisch traject. (Foto: Tommy Zaferes / World Triathlon)

‘Het was gaaf dat ik onderdeel was van een ploeg die landskampioen werd’

Voor Bart Cooymans verandert er sowieso een heleboel, want hij was van het trio waarschijnlijk de atleet die het vaakst uitkwam in de Eredivisie. “Ik heb besloten geen overstap te maken naar een andere ploeg: dat komt voor mij echt te snel. Ik zal me dit seizoen richten op de Belgische competitie, pak ook nog een paar Duitse wedstrijden mee en zal van start gaan in de Xterra Benelux. Ik ben vooral heel erg blij met het feit dat er weer wat perspectief is en we naar wedstrijden toe kunnen leven.”

We hoeven overigens niet bang te zijn dat we Cooymans niet meer in Nederland in actie zien komen, want hij hoopt af en toe ook nog wel een NK mee te pakken. “De tijd met Squadra was zo’n gave periode, dat ik dat heb mogen meemaken en onderdeel mocht zijn van een ploeg die landskampioen werd. Het is heel jammer dat dat stopt, maar erg tof dat er nu hele vette dingen tegenover staan. Dat geeft nieuwe kansen.”