Niet lang geleden hadden we het in onze poll op Instagram over het verzamelen en bijhouden van trainingsgegevens. Het overgrote deel van de respondenten hechtte hier waarde aan. Voor het verzamelen van deze gegevens bestaan verschillende apps en diensten. De basisversie van deze diensten is vaak gratis, maar voor geavanceerdere gegevens en analyses moet betaald worden. Van de 27 procent die in onze poll aangaf wel voor deze diensten te betalen, zeggen de meesten dat alleen voor TrainingPeaks te doen. De functionaliteit van TrainingPeaks wint het hierin van de sociale fun-factor van Strava. Toch heeft ook Strava een aantal betaalde functionaliteiten die de moeite waard zijn. We bekijken de verschillende Strava Summit pakketten, maar zijn deze functionaliteiten wel zo top?
Voorheen had Strava het ‘premium’ abonnement, waarbij alle functionaliteiten – tegen betaling – bruikbaar waren. Tegenwoordig zijn er drie verschillende pakketten waar je voor kunt kiezen, tegen maandelijkse of jaarlijkse betaling. Strava vraagt per pakket 23,49 euro per jaar. Wanneer alle drie de pakkatten tegelijk besteld worden, geeft Strava 15% korting, wat neerkomt op 59,99 euro per jaar. Naast de extra functionaliteiten krijg je bij een abonnement ook korting bij verschillende grote merken als Suunto en SiS. Om inzicht te krijgen in wat Strava nu precies aanbiedt, beschrijven we onderstaand de drie verschillende pakketten.
Strava Summit: Training Pack
Het doel van dit pakket is om je te helpen in de voorbereiding voor een race of ander sportief doel. Het helpt je met voorbereiden door onder meer trainingsplannen en geavanceerde analysemogelijkheden van je trainingen. Alle functionaliteiten gelden voor zowel fietsers als hardlopers: zwemmers vallen (voorlopig nog) buiten de boot.
(tekst gaat verder onder de foto)
Het Training Pack biedt standaard trainingsschema’s aan voor verschillende doelen voor zowel hardlopers als fietsers. De schema’s zijn gericht op verschillende doelen: het lopen van 5, 10, 21,1 of 42,2 kilometer bijvoorbeeld. Het fietsen is vooral gericht op klimwerk (het maximaal vermogen leveren) van drie tot zestig minuten. Daarnaast zijn er voor fietsers schema’s beschikbaar voor sprints van 20 – 90 seconden. Om jezelf te blijven uitdagen biedt dit pakket ook aangepaste doelen aan. Je kunt op segmenten, bijvoorbeeld de Cauberg, een doeltijd of wattage stellen. Daarnaast kun je een deadline instellen en laat de app zien welke andere atleten er een vergelijkbaar doel hebben. Om te zien hoe je je tot andere atleten uit jouw leeftijds- of gewichtscategorie verhoudt, maakt het Training Pack het ook mogelijk om aangepaste klassementen te laten zien. Wanneer je de app van Strava gebruikt tijdens het trainen, krijg je live trainingsdata: dit zijn bijvoorbeeld je actuele snelheid en hartslag. Deze functie kan nuttig zijn als je geen ‘wearable’ hebt zoals een ‘Garmin’ of ‘Polar’. Tot slot biedt het trainingspakket tempo-analyse en race-analyse voor hardlopers. Hierin kun je zien hoeveel tijd je in welke zone hebt gelopen en hoe je tempo zich gedurende een race ontwikkelde. Aan de hand van een race kan Strava overigens ook je trainingszones berekenen, welke je weer nodig hebt voor de trainingsschema’s.
(tekst gaat verder onder de foto)
Strava Summit: Safety Pack
Het Safety Pack is ontworpen voor atleten die veel alleen trainen. Het geeft een aantal mogelijkheden om je vrienden en familie een idee te geven waar en wanneer je aan het trainen bent. Dit is mogelijk met het Beacon dat je aan kunt zetten wanneer je de Strava app gebruikt. Je kunt drie contacten selecteren, die kunnen zien waar je bent als je langer wegblijft dan verwacht. Het Safety Pack bieft ook de Persoonlijke Heatmaps. Op deze kaarten kun je zien waar je allemaal al geweest bent. Je kunt je heatmap voor een bepaalde tijdsperiode instellen, of gewoon voor ‘altijd’.
(tekst gaat verder onder de foto)
Strava Summit: Analysis Pack
De naam van dit pakket spreekt voor zich: het geeft je mogelijkheden om al je fiets- en looptrainingen te analyseren. Strava Analysis geeft iedere training een zogenaamde Relative Effort score. Deze score wordt berekend aan de hand van hoe lang je hoe hoog in je hartslag hebt gezeten. Hoe hoger dit getal, hoe meer inspanning je hebt geleverd door hoge intensiteit en/of lange duur. De opeenstapeling van verschillende trainingen en de Relative Effort scores die deze met zich meebrengen, maakt dat Strava Analysis jouw Fitness and Freshness score kan berekenen. Dit getal wordt berekend uit jouw fitheid (hoeveel training kun je aan) en vermoeidheid (hoeveel training heb je gedaan). Dit klinkt als ‘weer een getalletje’, maar kan voor atleten een goede indicatie geven wanneer ze rust moeten houden. Dit is dus voor sommige triatleten een belangrijke indicatie.
(tekst gaat verder onder de foto)
De Analysis Pack geeft ook toegang tot de Workout Analysis, welke voor de hardlopers inzicht kan geven in een interval of bloktraining. Deze functie lijkt op de tempo- en race analyse uit het Trainings Pack, maar kijkt niet naar het tempo per kilometer of mijl, maar naar de verschillende rondes die je afklokt op je horloge. Met deze grafiek kun je inzichtelijk krijgen hoe de training verlopen is. Met de Strava Live-Segments is deze betaalfunctie ook uitermate geschikt voor de zogeheten KOM-hunters. Wanneer je de app op je telefoon gebruikt kun je tijdens een recordpoging zien of je op koers ligt om de snelste te worden op een bepaald segment. Als laatste is er ook de Power Analyse, waarmee je het geleverde wattage over de tijd kunt analyseren. Hoewel er ook voor het lopen powermeters op de markt zijn, is dit vooral voor fietsers een zinvolle tool, mits er dus een powermeter gebruikt wordt. Het assortiment aan power analyse mogelijkheden bestaat uit een powercurve, 25 watt power zone distributie, totaal gewogen gemiddelde power, training load en intensiteit van de training.
(tekst gaat verder onder de foto)
Topfunctie of overbodige luxe?
De vraag blijft of de betaalde functionaliteiten daadwerkelijk iets toevoegen en hoe deze zich verhouden tot andere betaalde programma’s zoals TrainingPeaks. Het antwoord op deze vragen is sterk afhankelijk van wat het doel is van een atleet. Heb je als doel om een 10 kilometer te lopen en gaat het hierbij niet om de tijd, dan kan een Training Pack zinvol zijn. Wil je graag trainen voor een triathlon en hierbij je fitheid en trainingsbelasting bijhouden, dan kan een Analysis Pack zin hebben. Al deze functionaliteiten zijn echter ook in een populaire concurrent van Strava te vinden: TrainingPeaks. TrainingPeaks heeft echter meer opties die je eventueel met een coach kunt delen. Diezelfde coach kan in TrainingPeaks ook trainingen plannen om zo een trainingsschema op maat te kunnen maken. Dit zijn twee opties die Strava niet heeft.
(tekst gaat verder onder de foto)
Strava is echter sterk op het sociale vlak: je kunt zien wie waar en waar met wie reed. Je kunt routes plannen en delen met elkaar. Het geeft de atleten de mogelijkheid om onderling te communiceren over een bepaalde activiteit. Daarnaast biedt het Safety Pack een Beacon waar dierbaren je in de gaten kunnen houden en vormen de persoonlijke heatmaps een leuke aanvulling. Dit zijn opties die andere trainingsapps niet bieden, deze gaan vaak puur over de cijfers.
Wat moet ik nu kiezen?
Zoals al besproken is een keuze sterk afhankelijk van de wensen van een atleet. Wil je trainen onder begeleiding van een coach, dan zijn apps als TrainingPeaks superieur. Daar betaal je overigens wel (bijna) 120 dollar op jaarbasis voor. Wil je lekker je koffierondje rijden met je vrienden, dan is Strava toereikend.