Terwijl in de programmabegroting van Hoorn nog vol werd ingezet op de komst van Ironman 70.3 Westfriesland, er werd een bedrag van 100.000 euro gereserveerd, lijkt het er nu op dat dat bedrag in ieder geval op een andere manier besteed kan worden. Nadat de race in februari vol bombarie werd aangekondigd, bleef het daarna ijzig stil over een eventuele datum en nu valt het doek definitief. In ruil voor de 70.3 race, komt er wel een Ironman 5150 naar Westfriesland – het label dat binnen Ironman staat voor een Olympische afstand. Datzelfde aanbod zou zijn gedaan aan Ironman Maastricht. Die wedstrijd zou dan dus van een Long Distance veranderen in ook een 5150.

Dit wordt door de organisatie bevestigd aan het Noordhollands Dagblad. Er zal in de zomer van 2019 geen Middle Distance race in Hoorn worden gehouden, maar daarentegen dus wél een triathlon over de Olympische afstand. 

Volgens Stefan Kraft van Ermel namens Stichting West-Friesland Events, co-organisator van de wedstrijd, heeft het afzeggen van de 70.3 Westfriesland ook met de slechte resultaten van Ironman Maastricht te maken. ,,Daar kwamen wel veel bezoekers op af, maar er waren te weinig deelnemers. Er zijn achttienhonderd inschrijvingen nodig om zo’n wedstrijd kostenneutraal te organiseren, maar er deden twaalfhonderd mensen mee. Er werd dus niets verdiend. Bij Ironman was de gedachte dat het – op het kleine gebied dat Nederland voor hun is – in West-Friesland ook niet zou lukken als het in Maastricht niet lukt”, vertelt hij aan de krant.

Vervolgens kwam vanuit Ironman het aanbod om de wedstrijd in een andere vorm te gieten. ,,Een zogeheten 5150 in het weekend van 5, 6 en 7 juli. Dit is de Olympische afstand: anderhalve kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen.’’ In 2020 zou er dan alsnog worden opgeschaald naar de eerder besproken Ironman 70.3 aldus het Noordhollands Dagblad. ,,Dit is voor iedereen een mooie opstap”, vertelt Kraft van Ermel.

Ironman Maastricht

Volgens Kraft van Ermel, zo legt hij aan het Noordhollands Dagblad uit, heeft Ironman Maastricht ook het voorstel gekregen om een 5150 race te worden. Na de recente financieel teleurstellende editie, kregen zij niet automatisch weer een plek op de kalender voor 2019. ,,Zij hebben hetzelfde aanbod gekregen als wij, voor een 5150 dus. Voor Ironman is het belangrijk dat ze hier in Limburg mee instemmen aangezien het de twee wedstrijden op Nederlandse bodem als een Dutch Double ziet. Ze zullen daar niet snel nee op zeggen. Het deelnemersaantal van 2018 zal hen doen inzien dat ze iets anders moeten doen. De enige slag om de arm die ik hou is dat we afhankelijk blijven van Ironman. Volgende week hoop ik dat alles rond komt.’’

Met het verdwijnen van Ironman Maastricht (Long Distance) blijven er in Nederland nog twee triathlons over de klassieke afstand over: Challenge Almere-Amsterdam en de Frysman.