Morgen zal het geweld losbarsten in Lissabon, waar het juniorenteam van Triathlon Vereniging Almere deelneemt aan de EK Mixed Team Relay voor clubteams. Na de voorbeschouwingen met Joost Friderichs, Joyce Caro en Jelmer de Wolde blikken we nu ook vooruit met de laatste deelneemster van TVA: Silke de Wolde.

Eigenlijk had De Wolde vorig jaar al willen deelnemen aan de teamwedstrijd, maar toen wist ze zich niet bij de drie snelste junioren te scharen. ,,Ik wilde graag mee, maar toen is het niet gelukt. Dat ik dit jaar wel mag gaan is daarom extra leuk”, vertelt De Wolde. ,,Het was één van mijn doelen dit seizoen om mezelf voor deze wedstrijd te kwalificeren.”

De Wolde vindt het leuk om voor een team uit te komen. ,,Normaal gesproken doe ik vooral individuele wedstrijden, maar ik vind het ook heel leuk om deel uit te maken van een team. We trainen veel met elkaar bij het RTC en hoewel Jelmer (de Wolde, red.) nu in Delft studeert, heeft hij voor die tijd ook veel met ons getraind – en daarbij is het natuurlijk mijn broer. We kennen elkaar goed en daardoor is het ook gewoon heel gezellig”, legt De Wolde uit.

Het Team van TV Almere maakt zich op voor een mooie seizoensafsluiter in Lissabon (Foto: aangeleverd)

Hoewel de startvolgorde nog niet zeker is, denkt De Wolde dat zij als eerste zal starten. ,,Qua tactiek is het een logische keuze om de snelste zwemmer te laten starten, dan kun je meteen een goede positie pakken”, legt de triatlete uit. Wat het juniorenteam qua prestatie kan neerzetten, blijft afwachten. ,,Ik heb de tegenstanders wel bekeken, maar het is lastig om de andere teams in te schatten. Dat maakt eigenlijk ook niet uit, want of ik de tegenstand nu ken of niet, ik ga de wedstrijd niet op een andere manier in. Het wordt gewoon volle bak gaan.”

De Wolde kijkt in ieder geval uit naar de korte, explosieve afstanden (250m zwemmen – 7km fietsen – 1,7km hardlopen). ,,De afstanden zijn zo kort dat je gewoon aan één stuk door kunt knallen. Je hoeft je nergens in te houden. De wissels zijn heel belangrijk, dus die ga ik van tevoren nog even bestuderen zodat ze goed in mijn hoofd zitten”, vertelt De Wolde. ,,De korte afstanden zorgen ervoor dat de posities tijdens de wedstrijd veel kunnen veranderen. Dat maakt het spannend.”