Naast Joost Friderichs, Joyce Caro en Silke de Wolde zal ook Jelmer de Wolde zaterdag starten bij het EK Mixed Team Relay voor clubteams in Lissabon. Het zal voor hem zijn eerste internationale wedstrijd worden en daar wil hij vooral van genieten.

De junioren van Triathlon Vereniging Almere die dit seizoen de beste prestaties leverden in het Jeugd- en Juniorencircuit zouden zich plaatsen voor het estafetteteam. ,,Bij de jongens is Joost (Friderichs, red.) de enige uit het RTC die in de juiste leeftijdscategorie valt, dus ik wist dat er – ondanks dat ik niet bij het RTC train – een mogelijkheid was om mezelf te kwalificeren. Al werd dat niet direct mijn hoofddoel dit seizoen”, vertelt De Wolde. ,,Ik had wel besloten om in ieder geval aan alle wedstrijden die mee zouden tellen deel te nemen.”

En met succes, want De Wolde zal komend weekend dus zijn internationale debuut maken bij het EK Mixed Team Relay voor clubteams. ,,Ik ben blij dat het gelukt is, want dit wordt mijn eerste internationale wedstrijd. Mijn zusje Silke (de Wolde, red) heeft dit jaar al meerdere internationale wedstrijden gedaan en ik vind het leuk dat ik dat nu ook een keer kan meemaken”, vertelt De Wolde die vorig jaar, onder andere vanwege studie, bewust besloot om zich niet op topsport te richten. ,,Daarom zal ik dit denk ik ook niet snel nog een keer meemaken.”

Jelmer de Wolde maakt komend weekend zijn internationale debuut (Foto: aangeleverd)

Normaal gesproken neemt De Wolde vooral deel aan 1/8e of sprinttriathlons en de afstanden die hij komend weekend moet afleggen (250m zwemmen – 7km fietsen – 1,7km hardlopen) zijn zelfs voor hem aan de korte kant. ,,Zulke korte afstanden doe ik niet vaak. De laatste keer moet één of twee jaar terug geweest zijn”, vertelt De Wolde. ,,Ik weet niet of ik het echte sprintvermogen heb voor zo’n korte afstand als dit en ik heb ook geen idee wat ik van de andere teams moet verwachten qua niveau. Ik zie het vooral als een leuke ervaring.”

Een halve week brengen de junioren door in Portugal, met de Mixed Team Relay op zaterdag als hoogtepunt. ,,De startvolgorde bepalen we in Lissabon en de tactiek vast ook, maar hard racen zullen we sowieso”, besluit De Wolde. ,,Dit is mijn laatste wedstrijd dit seizoen, hopelijk wordt het een mooie afsluiter.”