Sven Strijk heeft zich tijdens de 1/3e Verwer en Janssen Triathlon in Oud Gastel oppermachtig getoond. Met ruime voorsprong won hij de wedstrijd over 1300 meter zwemmen, 60 kilometer fietsen en 14 kilometer lopen. Omar Brons werd uiteindelijk tweede, Erik-Simon Strijk derde.

Vorige week liet Sven Strijk al zien in goede vorm te zijn met zijn vierde plaats bij de Ironman 70.3 Moselle. Van die geweldige prestatie was hij echter nog niet volledig hersteld en met blaren op zijn voeten stond hij vanmorgen dan ook aan de start in Oud Gastel. ,,Die halve Ironman in Luxemburg was pittig. Ik heb mijn voeten daar helemaal kapot gelopen en de verzuring voelde ik tot gisteren in mijn kuiten. Ik wist niet of het goed zou komen, maar wilde dit evenement niet laten schieten”, vertelt Sven Strijk, die van de vijf keer dat hij deelnam in Oud Gastel ook vijf keer heeft gewonnen. ,,Natuurlijk wilde ik ook vandaag weer voor de winst gaan.”

En dat lukte met maar liefst twee minuten voorsprong. Vanaf het begin af aan pakte Strijk de leiding. ,,Ik wist dat ik met zwemmen goed voorin moest zitten. Dat lukte, ik kwam gelijk met Omar Brons het water uit en ook Jetze Plat zat erbij. In de eerste wissel heb ik gas gegeven om te zorgen dat ik als eerste op de fiets zat. Daar heb ik de eerste ronde goed op vermogen gereden en toen ik hoorde dat ik een ruime voorsprong had, ben ik iets meer op reserve gaan rijden”, vertelt Strijk die na het fietsen een voorsprong had van drie minuten op de nummer twee, Omar Brons. ,,De eerste ronde heb ik redelijk doorgelopen, maar daarna heb ik gas teruggenomen. Mijn voeten waren behoorlijk beschadigd van vorige week en dat wilde ik niet kapot maken.”

(tekst gaat onder foto verder)

Sven Strijk is al jaren succesvol in Oud Gastel. Hij won al vijf keer. Hier rijdt hij in 2017 ook naar de winst. (Foto: Eaglefotografie).

Vrij makkelijk liep Sven Strijk dus naar de overwinning. ,,Ik had wel verwacht dat mijn broer het mij lastiger zou maken, maar ik weet ook niet precies hoe hij zit met zijn trainingsschema in aanloop naar de Ironman UK”, geeft Strijk toe. Ondanks dat hij al vroeg in de wedstrijd een ruime voorsprong had, bleef het voor hem een spannende wedstrijd. ,, Het was vooral de vraag hoe goed ik hersteld was na de halve Ironman en of mijn voeten het zouden houden. Daarbij weet je bij een triathlon nooit hoe het gaat lopen. Ik houd er altijd rekening mee dat de anderen terug kunnen komen op de fiets of met lopen ineens hard op kunnen zetten.”

Dat viel uitendelijk mee en het gat dat Sven Strijk had geslagen bleek groot genoeg voor de overwinning. ,,Natuurlijk ben ik hartstikke blij dat ik win, maar ik hoop dat er volgend jaar nog meer grote namen aan de start staan: Bas Diederen, Erik Scheltinga en Martijn Dekker bijvoorbeeld. Een breder veld zou het nog spannender maken.” 

Erik-Simon Strijk, de broer van Sven dus, had gehoopt meer concurrentie te bieden, maar hij kon direct al niet mee in de strijd om het goud en moest bij het zwemmen een gaatje laten vallen. ,,Het draaide bij mij niet zo lekker,” vertelt Erik-Simon Strijk na zijn race. ,,Misschien heeft dat te maken met het feit dat ik afgelopen week gewoon hard heb doorgetraind, omdat ik in voorbereiding ben op de Ironman UK over drie weken.” Daardoor stond hij dus niet helemaal uitgerust aan de start. ,,Ik wilde wel voor de winst gaan, maar Sven was veel te sterk vandaag. Ik had gehoopt dat ik dichterbij zou zitten, maar dat zat er vandaag niet in”, besluit Erik-Simon Strijk.

Bij de dames ging de winst naar Pleuni Hooijman. Tweede werd Sione Jongstra, derde Rahel Bellinga.