Afgelopen weekend werd de Taiwanese triatleet Sam Hsieh door een scooter van zijn fiets gereden tijdens Ironman 70.3 Taiwan. Hsieh, die nog als derde uit het water kwam, was zelfs een tijdje bewusteloos.

Hsieh kwam als derde uit het water, met een achterstand van 1:32 op Michael Raelert en Weiss op een tweede plek voor hem. ,,Ik maakte goed snelheid om de leiders in te halen”, schreef Hsieh op zijn Facebookpagina. ,,Toen ik de Jhihben brug af kwam, reed een vrouw op een witte scooter het parcours op. Ik kon alleen nog maar roepen en me schrap zetten. De vrouw remde, waardoor ze voor me stil kwam te staan. Ik kon niks meer doen om een botsing te voorkomen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Hsieh na zijn ongeluk. (Foto: Facebook Sam Hsieh)

,,Ik was even buiten bewustzijn. Toen ik m’n ogen open deed was er iemand van de organisatie bij me. Ik bleef liggen en was bang me te bewegen vanwege de pijn in mijn linker kuit. Ik dacht dat ik misschien wat gebroken had. De official van de organisatie die me van top tot teen onderzocht, zei echter dat ik geen serieuze verwondingen had. Ik had geluk dat ik alleen wat schrammen en kneuzingen had. De bestuurster van de scooter had ook geen ernstige verwondingen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

De ernstig beschadigde fiets van Hsieh. (Foto: Facebook Sam Hsieh)

Nadat de politie verklaringen en contactinformatie had opgenomen, wilde Hsieh de race voortzetten. Al snel kwam hij erachter dat de schade aan zijn fiets dit niet toeliet. Hsieh staat in Taiwan bekend als de ‘Big Brother van de Triathlon’, omdat hij vaak hoog eindigt in de lokale races. Zijn fans zijn dan ook boos over het ongeval en vragen zich op Facebook openlijk af hoe het mogelijk was dat iemand op een scooter het parcours op reed.

Het is overigens niet de enige kritiek op de organisatie van Ironman Taiwan. Zo kreeg de organisatie een boete omdat een diner op een plein werd georganiseerd zonder daar een vergunning voor te hebben.

De race werd overigens gewonnen door voormalig Wereldkampioen Xterra Bradley Weiss bij de mannen en Sarah Crowley bij de vrouwen. Els Visser werd knap derde.