Het is een prima klassering, dertiende worden bij een ETU Cup is tenslotte niet voor iedereen weggelegd, maar toch was Marco van der Stel niet helemaal tevreden na afloop. ,,Vooraf hoopte ik eigenlijk op top tien. Ik kwam dus voor meer. Maar soms zijn anderen gewoon beter. En als dat er twaalf zijn, dan word je dus dertiende”, redeneert de triatleet nuchter.

Van der Stel noemde het ‘wedstrijdscenario’ als oorzaak van het feit dat hij de top tien miste. ,,We kwamen in een kopgroep van ongeveer twintig man van de fiets. Veel van die jongens konden hard lopen. Dat is dan dus niet ideaal.”

Stiekem had Van der Stel een beetje gehoopt op een kleiner groepje van voren, vooral omdat het zwemmen in de zee dankzij de pittige branding lastig was. ,,Voor mijn doen heb ik prima gezwommen, maar zwaar was het wel. Het water was donker, dus oriënteren ging lastig. En zout water natuurlijk, dus moet je ook oppassen dat je niks binnen krijgt. En dan nog die golven waar je doorheen moest beuken. Maar ik lag er goed bij en kwam als ongeveer vijftiende uit het water.”

Na een goede eerste wissel stapte Van der Stel ongeveer als tiende op de fiets en zat hij in een groep die meteen goed samenwerkte. ,,Dus ik heb niet gek gedaan, zat steeds goed voorin en voelde me eigenlijk heel goed. Helaas was m’n tweede wissel wat minder.”

Daardoor moest Van der Stel meteen een klein gaatje dichtlopen. Dat lukte en vervolgens liep hij een tijdje samen met de uiteindelijke nummer drie. ,,Na een stuk vals plat en een klimmetje, knalde hij het gaatje dicht naar de voorste tien atleten. Dat lukte mij helaas net niet. Ik liep de hele tijd op de elfde positie, maar vlak voor het einde kwamen er nog twee voorbij.”

Aan de ene kant is Van der Stel een beetje teleurgesteld over zijn klassering, maar aan de andere kant nuanceert hij. ,,Ik heb gedaan wat ik kon. Na Kaapstad ben ik een paar keer ziek geweest, heb ik veel geracet en veel gereisd, dus dan schiet het trainen er iets meer bij in. Kijk, als je doet wat je kunt, heeft het geen zin om te gaan zitten balen. Jezelf verwijten maken helpt niet als je alles hebt gegeven.”