Enerzijds heeft Teamcompetities Triathlon het bijzonder lastig, anderzijds gaat het hen voor de wind: terwijl de Eredivisie in zwaar weer verkeert door het afhaken van behoorlijk wat topteams, is de aanwas in de lagere divisies misschien wel hoger dan ooit. De organisatie zelf, zeven ‘zeer gedreven en gepassioneerde vrijwilligers’, werkt ondertussen keihard aan het bijschaven van het concept, aldus ad-interim coördinator Teamcompetities Martin Vermeer. “We hebben competitiebreed een enquête uitgezet om teams naar input te vragen.”

Die enquête is de afgelopen dagen verstuurd naar in totaal ruim 250 teams: alle deelnemers aan de Teamcompetities dus, ongeacht of dat nu in de Eredivisie, 1eDivisie, 2eDivisie, 3eDivisie of 4eDivisie is. “Het lijkt ons goed om kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel te hebben”, steekt Vermeer van wal. Daarmee doelt hij onder andere op de seizoensafsluiter van vorig jaar, toen de wedstrijd in Nijmegen noodgedwongen werd stilgelegd. “Mede daarom introduceren we dit jaar geen nieuwe formats. Van de al bestaande formats kennen we de ‘mitsen en de maren’ en weten we goed waar we op moeten letten. Tegelijkertijd is het de kracht van Teamcompetities om te onderzoeken wat er mooier en wat er beter kan.”

‘Hoeveel procent van de teams bedienen we in de wensen die ze hebben?’

Juist daarom is dus die enquête onder alle deelnemende ploegen verstuurd. “Zoveel mensen – atleten in dit geval – zoveel wensen. Deze enquête gaat ons hopelijk vooral een goed inzicht geven in hoeveel procent van de teams we nu eigenlijk bedienen in de wensen die ze hebben. Is dat zestig procent? Tachtig procent? Misschien wel veel minder. Honderd procent gaat het natuurlijk niet zijn, maar we streven naar een zo hoog mogelijke score. Wat vooral ook interessant is; is de wens in alle divisies hetzelfde?”

‘Doorstroom blokkeert enigszins’

Die vraag hoopt Teamcompetities over een aantal weken te kunnen beantwoorden, wanneer de uitslagen van de enquête dus binnen en verzameld zijn. Ondertussen erkent Vermeer dat het binnen de Eredivisie in ieder geval niet makkelijk gaat. “Daar zitten we nu op een kritische ondergrens qua deelnemende teams. Het lastige is; de piramide is zo opgetuigd, dat er van beneden naar boven wordt gewerkt. De Eredivisie wordt gevuld door teams uit de 1eDivisie, die weer wordt gevuld door teams uit de 2eDivisie, en zo verder. Maar, in de 1eDivisie is nu een aantal teams dat niet kan promoveren, omdat die verenigingen ook al teams in de Eredivisie hebben. Hierdoor wordt de piramide erg spits, terwijl we dit graag zouden verbreden. De gouden oplossing hebben we nog niet, maar daar moet wel iets gaan gebeuren. Nu blokkeert de doorstroom enigszins.”

‘Alles draait om goede balans’

Dat vraagstuk houdt het team achter Teamcompetities dus bezig – Vermeer omschrijft de zeven vrijwilligers als een soort vriendengroep die het vrijwel altijd met elkaar eens is – maar ook andere ‘moeilijkheden’ hebben de aandacht. “De volle internationale wedstrijdkalender bijvoorbeeld”, doelt Vermeer op het gegeven dat de beste topatleten vaak Nederlandse wedstrijden laten schieten vanwege internationale races, waar vaak meer eer valt te behalen en sowieso meer geld valt te verdienen. “Maar we willen topatleten niet belemmeren in hun ontwikkeling. En dit is ook altijd al zo geweest; het is ook niet per se nodig dat iedereen álle races meedoet. Waar de oplossing ligt op het vlak van de topatleten, is nog niet helder. Is dat het verkleinen van de Eredivisie-teams, het wijzigen van het reglement, meer prijzengeld of juist meer media-budget? Als het om financiën gaat, is het ook een kwestie van keuzes maken. De Teamcompetities maakt geen winst, dus alles draait om een goede balans.”

‘Competitie-bouwwerk nog robuuster’

In het verlengde daarvan zoekt Teamcompetities volgens Vermeer wel ieder jaar naar de meest geschikte wedstrijden om de Teamcompetities-wedstrijden te hosten. “De kalender samenstellen is ieder jaar een proces van maanden. We noemen dat altijd een puzzel en dat is het ook écht. Toch is het best bijzonder als je terugkijkt; ieder jaar krijgen we het weer voor elkaar. Dat is niet alleen onze verdienste; daar hebben we de organisaties keihard voor nodig. Gelukkig hebben we vaak korte lijntjes met de organisaties in het land. We zijn ook blij dat we er dit jaar vijf nieuwe organisaties – ten opzichte van vorig jaar – bij hebben gekregen. Dat maakt het competitie-bouwwerk nog robuuster voor de toekomst.”

Volgens Vermeer is er in ieder geval reden genoeg voor teams om zich weer in te schrijven voor Teamcompetities. “Het meest unieke is natuurlijk dat je sport in teamverband. Dat drijft de competitie. De saamhorigheid maakt het mooi. Mensen worden echt bij elkaar gebracht.”