Morgenochtend om 10:00 uur zal Thomas Cremers het water in duiken voor de Middle Distance van Triathlon Eupen. Cremers focuste zich tot nu toe voornamelijk op de korte afstand en staat daarnaast bekend om zijn mooie duathlon prestaties, maar wellicht zullen we hem in de toekomst vaker op de halve afstand in actie zien komen. “Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan”, vertelt Cremers als we met hem vooruitblikken naar de wedstrijd van morgen, zijn debuut op deze afstand. “Het was een beetje een spontaan plan, al had ik al wel langer het idee om eens een halve te gaan doen rond deze periode. Dat het Eupen zou worden, weet ik pas sinds een paar weken.” 

Wat Cremers van zichzelf mag verwachten op deze afstand weet hij nog niet zo goed. “Ik hoop vooral een goed gevoel over te houden aan de race. Ik wil ontdekken of ik enthousiast word van zo’n halve of juist helemaal niet. Het plan is om lekker te racen en dan zien we wel wat het resultaat is.” Het wordt dan ook een ander soort race dan Cremers tot nu toe gewend is. “Het zal een kwestie van pacen worden.” 

De lange duurtrainingen heeft Cremers al langere tijd opgenomen in zijn programma en dus is 90 kilometer fietsen of een halve marathon lopen hem zeker niet vreemd; de combinatie en op wedstrijdtempo is uiteraard wel helemaal nieuw. “Ik ben wel heel benieuwd hoe ik van de fiets kom, bijvoorbeeld”, zegt hij daarover. 

Enkele weken geleden racete Cremers de Duathlon World Games in Birmingham, Amerika. Nadat hij tijdens het NK Standard Distance in Rotterdam – eind juni – ten val kwam, stond hij niet perfect voorbereid aan de start. “Het is niet chill als je twee weken voor een groot doel op je plaat gaat, maar gelukkig had ik niets gebroken. Wel heb ik mijn ribben gekneusd en hadden mijn spieren een flinke klap gekregen doordat er iemand van achter op mij klapte. Dat zorgde ervoor dat ik weinig kon trainen in die laatste weken.”

In Birmingham draaide Cremers dan ook niet helemaal de race waarop hij had gehoopt. “Ik kwam tijdens de individuele race niet in mijn ritme en kon niet op mijn niveau racen. Tijdens het fietsen had ik weinig power, terwijl ik daar normaal wel kan en wil pushen. Het was een beetje overleven tot de finish. De relay kwam er snel achteraan. Dat was tof om te doen. Het lopen ging wel goed, maar tijdens het fietsen miste ik wederom wat. Dat hoop ik tijdens het EK recht te kunnen zetten.” 

Dat EK Duathlon in Bilbao, Spanje, is het grote doel voor dit najaar voor Cremers. Daarnaast zal hij na dit Middle Distance uitstapje in eerste instantie de focus ook weer leggen op het korte werk, want ook het NK Sprint staat in september op zijn programma.