De Nederlandse Tijmen van der Burgt wist zojuist de winst binnen te slepen tijdens Ironman 70.3 Westfriesland (een Age Group only evenement). Op slechts veertien seconden afstand van de nummer twee – de Amerikaanse Kiel Bur – stelde hij het eremetaal veilig. Met de Franse Tristan Pawlak, die op het laatste moment nog naar de derde plek toe liep, was het podium compleet (+0:55).

Na 18:39 minuut mocht John Counotte als eerste zijn badmuts afzetten. Van der Burgt bereikte zijn fiets  – op papier, want de starttijden verschilden per atleet – zo’n negen minuten later als achttiende. De Nederlander had op dit moment dus nog veel tijd goed te maken.

Op de fiets reed  de Zwitserse Luca Holer binnen mum van tijd richting de kop. Zo ging de Zwitserse atleet na 30 kilometer aan de leiding. Bij aankomst in T2 genoot hij een voorsprong van 1:13 minuut tot de tweede atleet: de Duitse Roman Reeschke. Van der Burgt wisselde als derde en keek voor aanvang van het lopen nog maar tegen drie minuten achterstand op. Achter hem bevond zich echter nog een grote groep aan atleten.

Er werd flink wat in posities gewisseld tijdens de eerste kilometers van de halve marathon, maar na tien kilometer bevond Van der Burgt zich op een derde plaats. Holer had zijn voorsprong op kop uitgebreid naar zo’n twee minuten en Reeschke lag nog altijd op een tweede plek (+1:55).

In de slotfase van de halve marathon sloeg Van der Burgt pas echt hard toe. Zo begon hij voor Holer en Reeschke een dreiging te vormen en kwam hij ze met nog enkele kilometers te gaan zelfs voorbij. Met een voorsprong van slechts veertien seconden mocht Van der Burgt uiteindelijk het lint boven zijn hoofd tillen als winnaar. Daarachter werd er nog flink in posities gewisseld: Bur rende dankzij een sterke halve marathon richting het zilver en Pawlak behaalde dankzij een eveneens sterk laatste onderdeel een derde plaats (+1:40).

Drie andere Nederlandse atleten finishten ook binnen de top tien: Jaimy Voogt werd vijfde, Sjirk Bijma passeerde de streep als zevende en Jeroen Korstanje kwam als tiende binnen.

Vrouwenrace

Bij de dames leverde Nelleke Baldé de beste Nederlandse prestatie. De atlete finishte met een vierde plaats in de wedstrijd die werd gewonnen door de Engelse Chloe Sparrow (4:32:04 uur). De atlete zwom 36:54 minuut over 1900 meter, noteerde een fietstijd van 2:27:25 uur en liep tot slot een halve marathon in 1:35:08 uur. Baldé stopte de klok 14:46 minuut na Sparrow, waardoor ze dus een finishtijd van 4:46:51 uur op haar naam zette.

Nog twee andere Nederlandse dames finishten binnen de top tien: Jolanda Nell, die zesde werd, en Marieke de Groot, die de streep als achtste passeerde.