De eerste vier mannen bij Ironman 70.3 Philippines zijn vannacht (lokale tijd, red.) binnen twee minuten van elkaar gefinisht en maakten de wedstrijd daarmee dus lekker spannend. De Australische Tim Reed trok de race uiteindelijk naar zich toe met een tijd van 4:01:19. Bij de vrouwen een stuk minder spanning: daar was het de Zwitserse Caroline Steffen die de wedstrijd met ruim twaalf minuten voorsprong won.

Bij de mannenrace lag het deelnemersveld al direct tijdens en ook na het zwemmen dicht op elkaar. Een kopgroep van zeven atleten – met daarin alle favorieten – kwam na iets meer dan 24 minuten nagenoeg tegelijkertijd uit het water. Op de fiets werd snel het verschil gemaakt, want na 13 kilometer had Reed al een voorsprong van 42 seconden op Nieuw-Zeelander Mike Philips en anderhalve minuut op de andere achtervolgers uit de kopgroep.

Dat Reed bijzonder sterke fietsbenen had, bleek wel toen hij zijn fiets weer terughing in de wisselzone: dat deed hij namelijk met een voorsprong van 6:01 minuut op de inmiddels weer samengeklonterde groep achtervolgers.

Tijdens het lopen bleef het aanvankelijk vooral spannend in de groep achter Reed, die eerst nog ogenschijnlijk met gemak zijn voorsprong wist te behouden. Daarachter dus waren het onder andere de Australische Tim van Berkel, Tsjechische Jakub Langhammer en ook Phillips die bij elkaar bleven lopen. De rest van de concurrentie kon het tempo niet bijhouden.

Een minuut per kilometer verlies

In de laatste vijf kilometer verloor Reed ineens minuten op zijn achtervolgers en leek het er zelfs op – toen hij per kilometer ongeveer een minuut verloor – dat hij nog zou worden bijgehaald. Dat gebeurde niet en na 4:01:19 mocht Reed toch het finishlint omhoog tillen. Phillips pakte het zilver en naderde nog tot slechts 49 seconden achterstand. Van Berkel eiste het brons op en gaf 1:52 minuut toe op de winnaar. Vijf seconden later greep Langhammer met een vierde plek net naast een podiumplaats.

Caroline Steffen maatje te groot

Bij de vrouwen – zoals wel vaker – een heel ander wedstrijdbeeld. Daar bleek één vrouw oppermachtig: Caroline Steffen. Al na het zwemmen voerde ze de wedstrijd aan, al lagen er na een zwemtijd van 27:05 minuut nog wel twee vrouwen in haar voeten. Van lange duur was dat echter niet, want na 90 kilometer fietsen had Steffen een voorsprong van 10:34 minuut op de Australische Dimithy Lee Duke en Courtney Gilfillan. Na de afsluitende halve marathon was deze voorsprong opgelopen tot 12:38 minuut, toen Steffen over de finish kwam in een winnende tijd van 4:24:08. Duke pakte het zilver in 4:36:47 en Gilfillan het brons in 4:39:18.