Hij had één doel bij het starten van Emilia-Romagna en dat was het verdienen van een Kona-slot. Vooralsnog lijkt Tristan Olij op ramkoers te liggen; niet alleen om een slot voor Kona te winnen, maar ook de winst bij Ironman Emilia-Romagna te pakken.

Natuurlijk, de wedstrijd is nog lang; op moment van schrijven zit Olij 136 kilometer op de fiets, maar de Nederlander laat in ieder geval de hele dag al zien in bloedvorm te verkeren. Na de 3.8 kilometer zwemmen lag hij nog dertiende en had hij een achterstand van 3:13 minuut op de snelste mannen, maar ook al ontstond er een kopgroep op de fiets, slaagde Olij er in indrukwekkend tempo in om naar voren te rijden.

Bij de doorkomst van 65 kilometer was Olij al aangesloten bij de kopgroep van maar liefst zeventien man en zag hij zich omringd door grote namen als David McNamee, Maurice Clavel, Thomas Davis en Florian Angert. Niet veel later zou Olij echter wegrijden bij deze mannen en solo de leiding in de wedstrijd pakken.

Terwijl het veld achter hem werd opengetrokken, kwam Olij na 135 kilometer op de fiets met een voorsprong van ruim 1:40 minuut door op zijn eerste achtervolgers.