Je moet het maar kunnen én doen: een favorietenrol waarmaken en je titel prolongeren. Wouter Dijkshoorn en Romy Spoelder deden precies dat vandaag en mogen zich opnieuw een jaar Nederlands Kampioen Cross Triathlon noemen, nadat ze Xterra Ameland op hun naam schreven.

Beide atleten moesten er 1500 meter voor zwemmen, 36 kilometer voor mountainbiken en 10 kilometer voor trailen en Dijkshoorn deed dat in een tijd van 2:26:30 uur. Daarmee bouwde Dijkshoorn, die een geweldig seizoen kent en al meerdere successen boekte, voldoende marge in om onder andere Joep Staps voor te blijven. Staps claimde het zilver in een tijd van 2:27:36. Timo Feenstra legde beslag op het NK-brons maar deed dat wel op gepaste afstand; hij finishte in een tijd van 2:33:51.

Bij de vrouwen was titelverdedigster Romy Spoelder oppermachtig. Nog maar net thuis van haar Europese titel Cross Triathlon U23, liet ze vandaag op Ameland opnieuw zien over een enorme klasse te beschikken. In een tijd van 2:48:18 snelde ze naar de Nederlandse titel – en dus titelprolongatie – en daarmee bleef ze bijna vijf minuten voor Trudy Veenstra, die tweede werd in 2:53:01. Bonnie van Wilgenburg, die derde werd, finishte in 2:56:58.