Dat een Long Distance niet alleen lang, maar ook bruut kan zijn, dat heeft Tristan Olij vandaag als geen ander ervaren. De Nederlander lang lange tijd uitstekend in de wedstrijd en leek als koploper zelfs op weg om de overwinning te pakken, maar tijdens de marathon verloor hij uiteindelijk veel te snel tijd en daarmee ook posities. Olij finishte als zesde en pakt daarmee dus ook niet zijn felbegeerde Kona-slot.

Na het zwemmen lag Olij nog dertiende en had hij een achterstand van 3:13 minuut op de snelste mannen, maar ook al ontstond er een kopgroep op de fiets, slaagde Olij er in indrukwekkend tempo in om naar voren te rijden. Hij liet daarmee zien serieus aanspraak te willen maken op de overwinning.

Bij de doorkomst van 65 kilometer was Olij al aangesloten bij de kopgroep van maar liefst zeventien man en zag hij zich omringd door grote namen als David McNamee, Maurice Clavel, Thomas Davis en Florian Angert. Niet veel later zou Olij echter wegrijden bij deze mannen en solo de leiding in de wedstrijd pakken. Terwijl het veld achter hem werd opengetrokken, kwam Olij na 135 kilometer op de fiets met een voorsprong van ruim 1:40 minuut door op zijn eerste achtervolgers.

In de slotfase van het fietsen verloor Olij toch weer wat tijd, om uiteindelijk met een voorsprong van net geen minuut aan de marathon te beginnen. Eerste achtervolger was de Pool Milosz Sowinski, direct gevolgd door de Belg Stenn Goetstouwers en Italiaan Mattia Ceccarelli. Op iets minder dan twee minuten volgde Tim van Hemel als vijfde.

De eerste vijftien kilometer van de marathon hield Olij uitstekend stand en wist hij zijn voorsprong redelijk constant op ongeveer een minuut te houden. Achter hem waren er wel wat wijzigingen en uiteindelijk was het Goetstouwers die al voor het 20 kilometer-punt voorbij ging aan Olij. Vanaf dat moment kreeg de Nederlander het echt zwaar en zag hij redelijk snel meer mannen voorbij komen.

De wedstrijd werd uiteindelijk door Goetstouwers gewonnen in een tijd van 7:42:29. McNamee werd tweede op slechts 45 seconden en de Fin Henrik Goesch werd derde op 2:38 minuut achterstand.

Olij finishte als zesde in een nog steeds prachtige tijd van 7:51:43. Daarmee zat hij 9:13 minuut van de winnaar.