De Duitser Sebastian Kienle, dit jaar bezig aan zijn laatste jaar als profatleet en zondag aan de start bij één van zijn laatste wedstrijden, heeft zojuist mooie woorden gesproken tijdens de persconferentie van Challenge Samarkand. In Uzbekistan sprak hij tegenover 3athlon onder andere de woorden uit dat ‘triathlon mensen bij elkaar brengt’.

Het is een gekke en ook wel emotionele tijd voor Kienle. Hij had zoveel gehoopt van zijn afscheidsjaar, maar vooralsnog heeft hij geen overwinningen op zak en ook aankomende zondag zal het lastig worden tijdens de eerste editie van Challenge Samarkand. In de historische stad, waar het wedstrijdparcours dwars doorheen gaat en waar atleten en media zijn ondergebracht in luxueuze hotels naast het start- en finishgebied, komt Kienle onder andere Frederic Funk en Aaron Royle tegen. Daarnaast is hij ziekjes. “Ik heb niet de beste voorbereiding gehad. Dat heeft ook een voordeel: ik ervaar nu veel minder stress en kan veel meer genieten in aanloop naar de wedstrijd. Normaal zie ik alleen mijn hotelkamer en het werdstrijdparcours, maar nu ga ik vandaag denk ik op een toeristentour en ook tijdens de wedstrijd zal ik veel meer om me heen kijken.”

Kienle is dus van plan te genieten en de kritische volger zal dan ook in de gaten hebben dat Kienle beseft dat hij niet zal winnen zondag. Genieten is dus het toverwoord. “Wat ik gedurende mijn loopbaan als topatleet heb meegemaakt, is dat triathlon mensen bij elkaar brengt. Het heeft me naar locaties gebracht waar ik anders nooit had gekomen. Samarkand is daar een geweldig voorbeeld van: de gastvriendelijkheid is heerlijk, het hotel is fenomenaal en de wedstrijdlocatie is spectaculair. Na mijn loopbaan zal ik niet in staat zijn om al mijn races te herinneren – zelfs niet alle wedstrijden die ik heb gewonnen want dat zijn er gewoon teveel – maar deze ga ik echt niet vergeten.”

Grootste favoriet in de mannenwedstrijd is Frederic Funk. De landgenoot van Kienle kent een geweldig jaar en werd drie weken terug nog tweede bij het WK Ironman 70.3 in Lahti en een week later won hij IM 70.3 Zell-am-See, en ook nu zal hij aanspraak maken op het goud. “Ik hoop dat ik die favorietenrol waar kan maken. Na de afgelopen wedstrijden was ik best moe en ik denk, als ik heel eerlijk ben, dat ik deze wedstrijd had gecanceld als het een ‘gewone race in Europa’ was geweest. Maar, deze unieke ervaring wilde ik niet aan me voorbij laten gaan. Daarnaast is het een grote eer voor me om nog een laatste keer tegen Sebastian te racen. Hij is iemand waar ik altijd tegenop heb gekeken en waar ik altijd fan van ben geweest.”