Afgelopen zondag werden twee mannen met gezondheidsproblemen uit het water gehaald tijdens Ironman 70.3 Wisconsin. Kort na de race bevestigde autoriteiten al het overlijden van de 61-jarige Michael McCulloch. Gistermiddag bleek dat ook de tweede atleet, een nog jonge brandweerman, de triathlon bij Lake Monona niet heeft overleefd.

McCulloch overleed aan verdrinking naar aanleiding van nog onbekende medische problemen. Wat voor medische problemen precies de verdrinking veroorzaakte, wordt nog verder onderzocht.

Todd Mahoney – de 38-jarige brandweerman – werd zondagochtend een uur na McCulloch ook buiten bewustzijn uit het water gehaald; hij verkeerde in kritieke toestand tot hij uiteindelijk dinsdag het leven moest verlaten.

Mahoney diende al negen jaar voor de brandweer en was eerder medisch hulpverlener. Hij laat een vrouw en zijn drie jonge zoons achter. Ook de precieze oorzaak van Mahoney’s verdrinking wordt nog verder onderzocht.

Een Madison Fire Department hulpverlener kon geen verdere informatie geven over wat er zondag heeft plaatsgevonden. Wel verklaarde hij dat het zwemonderdeel in een triathlon het meest risicovol is: hij gaf aan dat het niet zelden voorkomt dat atleten de energie verliezen en kramp krijgen.

Andere deelnemers aan de wedstrijd verklaarden dat de omstandigheden voor het zwemmen – ondanks deze gebeurtenissen – goed waren: het water zou kalm en warm zijn geweest.