Een valpartij tijdens het fietsen koste Diede Diederiks een behoorlijk aantal minuten en daarmee ook een vrijwel zeker podium tijdens de eerste editie van Ironman Knokke-Heist. In België maakte ze overigens nog veel tijd goed tijdens het lopen – ze noteerde de tweede looptijd van het hele veld – waardoor Diederiks alsnog naar een mooie vierde plaats liep.

De wedstrijd, met een prachtig startveld en dus grote concurrentie, werd uiteindelijk gewonnen door de Britse Lucy Buckingham. Zij finishte na 4:13:57 en toonde de hele dag dat ze van een ander niveau was. Al tijdens het zwemmen nam de Britse topatlete de leiding in de wedstrijd, tijdens het fietsen werd haar voorsprong alleen maar groter en tijdens het lopen had ze aan de vijf minuten voorsprong genoeg om haar overwinning veilig te stellen. Het werd nog wel spannend, want in de slotfase kwam haar landgenote Lizzy Rayner nog dichtbij, om uiteindelijk in 4:14:06 te finishen en dus slechts negen seconden tekort te komen. Francaise Emilie Morier werd derde in 4:15:31 en bleef op haar beurt daarmee net voor Diederiks, die vierde werd in 4:15:55. Marlene de Boer stond ook aan de start en viel met een elfde plaats (4:18:46) net buiten de top tien.

In de mannenrace zegevierde thuisfavoriet Pieter Heemeryck. Na zijn teleurstelling bij het WK Ironman in Nice, waar hij vorige week uitviel, maakte hij vandaag veel goed door een verder toch al succesvol seizoen te bekronen met een overwinning in eigen land. Heemeryck besliste de race definitief tijdens de run en won uiteindelijk in een tijd van 3:39:45. Duitser Wilhelm Hirsch werd tweede in 3:40:54 en de Brit Harry Palmer werd derde in 3:43:08.