In het Oezbeekse Samarkand hebben Frederic Funk en Ellie Salthouse zojuist fenomenale overwinningen geboekt bij de gelijknamige Challenge. De eerste editie van Challenge Samarkand werd gekenmerkt door haast krankzinnige snelheden, een prachtige racelocatie én Emma Pallant-Browne die helemaal gebroken over de finish kwam. Sebastian Kienle ging helaas niet van start; hij was te ziek om te racen.

In de mannenrace kwam Frederic Funk nog achter Aaron Royle uit het water; het zwemonderdeel vond plaats in een prachtige roeibaan te midden van diverse luxueuze hotels en de wind zorgde voor behoorlijk pittige omstandigheden. Royle bleef op de fiets vervolgens zo’n vijftien kilometer uit handen van Funk, maar de Duitser was zó ongenadig sterk en reed vrijwel constant boven de 50 kilometer per uur, waardoor hij snel aansloot bij Royle en ook meteen weer bij hem wegreed. Vanaf dat moment bleef Funk volle bak pushen en zag hij zijn voorsprong tot aan T2 alleen maar groter worden.

Onderweg deden de atleten de historische ‘oude stad’ van Samarkand aan en opvallend detail was dat zelfs de profatleten af en toe even hun ogen de kost gaven en genoten van alle pracht en praal die de stad te bieden heeft. De lokale bevolking was massaal uitgerukt en stond soms rijendik langs het parcours. Funk hing zijn fiets terug in T2 toen er een gemiddelde van ongeveer 47 kilometer per uur op zijn teller stond.

Funk begon uiteindelijk met een voorsprong van ongeveer twee minuten op Royle en drie minuten op Filipe Azevedo aan de afsluitende halve marathon. In de eerste tien kilometer bleven de verschillen ongeveer gelijk, maar in de tweede helft van de run wist Funk zijn voorsprong toch nog een beetje te vergroten. Uiteindelijk won de Duitser de race in 3:38:34. Royle werd tweede in 3:41:35 en Azevedo derde in 3:43:45.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Frederic Funk wint Challenge Samarkand (foto: Challenge Samarkand)

Ellie Salthouse oppermachtig, Emma Pallant-Browne breekt

In de vrouwenrace was niemand opgewassen tegen Ellie Salthouse. Grootste favoriet was dan wel Emma Pallant-Browne, maar zoals verwacht kwam de Australische Salthouse als eerste uit het water en had ze toen al een prima voorsprong op haar Britse concurrente. Op de fiets veranderde daar niks aan; sterker nog, de voorsprong van Salthouse werd eigenlijk alleen maar groter. Dat had twee redenen: Salthouse was van een indrukwekkend niveau vandaag, maar tegelijkertijd beleefde Pallant-Browne simpelweg een moeizame dag.

Dat bleek vooral tijdens de run, toen Salthouse op haar beurt juist onvermoeid door bleef gaan tot de finish. Pallant-Browne kwam even langs de kant te staan om over te geven en had zichtbaar moeite met de warmte. De temperatuur liep op tot ongeveer 25 graden, maar vandaag bleek dat teveel voor de Britse atlete.

Salthouse won de race uiteindelijk in 4:02:54. Bijna tien minuten later kwam Pallant-Browne in 4:12:50 over de finish, zichtbaar aangeslagen en volledig haar limiet bereikt. Ze was nauwelijks nog in staat zelf te lopen en kon uiteraard ook geen interviews geven. Al snel werd de Britse atlete door medisch personeel meegenomen, zodat ze in alle rust kon herstellen. De derde plaats was voor de Italiaanse Margie Santimaria, die na 4:18:16 over de streep kwam.

Ellie Salthouse wint Challenge Samarkand (Foto: Challenge Samarkand)