Mitch Kolkman, Donald Hillebregt, Gjalt Panjer, Victor Goené: alle vier deden ze een poging vandaag om zich via de semifinals te plaatsen voor de A-finale van het EK Sprint dat morgen plaatsvindt in Olsztyn, maar alleen Kolkman wist uiteindelijk een startbewijs te bemachtigen. Bij de dames staat de A-finale morgen een stuk voller met Nederlandse atleten, want zowel Rani Skrabanja, Barbara de Koning als Kim van ‘t Verlaat verzilverden vandaag hun ticket. Eva Cornelisse zal morgen in de B-finale strijden.

Mannenrace

Kolkman behaalde met een zevende plaats ruimschoots zijn slot voor de A-finale. De top negen per semifinal zou zich bij de mannen namelijk direct plaatsen en daarnaast de twee tijdsnelsten. Niet geheel verrassend lag Kolkman na het zwemonderdeel goed voorin de race. Als vijfde sprong hij in het zadel en daarmee genoot hij een goede positie op kop. Door tot slot 6:10 minuut over 2000 meter te lopen – goed voor vierde snelste looptijd – passeerde hij de streep met een mooie zevende plaats.

Vrouwenrace

Barbara de Koning had 26:24 minuut nodig voor haar race, die – net als bij de mannen – bestond uit 300 meter zwemmen, acht kilometer fietsen en twee kilometer lopen. Terwijl De Koning zich vanaf achterstand een weg terug naar voren vocht tijdens het fietsen en lopen, zakte Cornellisse – die juist sterk zwom – terug tijdens het tweede en derde onderdeel. De Koning finishte uiteindelijk als veertiende, waarmee ze precies een plek in de A-finale pakte. Bij de dames zou namelijk de top veertien zich direct plaatsen én de twee tijdsnelsten. Cornelisse miste met haar negentiende plaats dan ook een positie in de A-finale.

In de andere semifinal knokten Skrabanja en Van ‘t Verlaat zich naar een respectievelijk elfde en veertiende plek toe. Skrabanja lag na het zwemmen op een sterke derde plaats. Al zakte ze tijdens het fietsen en lopen een beetje terug, wist ze haar ticket ruimschoots te verzilveren. Van ‘t Verlaat moest juist na het eerste onderdeel een achterstand wegwerken, maar slaagde daar goed in. Met de derde snelste fietstijd van de dag schoof de atlete in het zadel goed op naar voren. Tijdens het lopen zakte ze enigszins terug, maar met een veertiende plek pakte ze precies de laatste (directe) kwalificatieplek voor de A-finale.