Verdeeld over drie semifinals – zowel voor de mannen als vrouwen – trapten vandaag maar liefst vijf Nederlandse junioren een druk raceweekend voor het EK in Olsztyn af. Het waren Luna de Bruin, Niels van Lanen en Sonja de Koning die erin slaagden een startplek voor de A-finales van morgen veilig te stellen. Per semifinal plaatsten de eerste negen atleten zich direct voor de A-finale en tot slot werden daar nog drie overall tijdsnelsten aan toegevoegd; daar miste Hidde Mollee – die tiende werd – net zijn kans op de A-finale.

Junioren vrouwen

Met een negende plaats in semifinal 1 plaatste De Koning zich op het nippertje voor de A-finales van morgen. Al na het zwemmen lag de atlete goed voorin de race: de atlete sprong namelijk als zevende in het zadel. Op de fiets en tijdens het lopen verloor ze vervolgens wat tijd en een paar posities, maar met een negende plaats sleepte ze haar slot voor de finales alsnog binnen. De Koning noteerde een eindtijd van 27:16 minuut over 300 meter zwemmen, acht kilometer fietsen en 2000 meter lopen.

De Bruin liet er met een vierde plek in de tweede semifinal geen twijfel over bestaan. De atlete stopte de klok na 26:56 minuut. Na een sterk zwemonderdeel bevond De Bruin zich op een tweede plaats. Zo kon ze helemaal voorin meefietsen en hoefde ze alleen nog behouden te lopen om zeker te zijn van een startbewijs.

Merel Veltman ging van start in de derde semifinal, maar zij wist geen plek in de A-finale te bemachtigen. Veltman finishte als zestiende met een eindtijd van 28:47 minuut. Veltman mag morgen nog wel van start in de B-finale.

Junioren mannen

Met een tiende plaats in de eerste semifinal was het voor Mollee nog even spannend of hij zich wel of niet zou plaatsen voor de A-finale. Uiteindelijk bleken meerdere atleten in andere heats hem te snel af te zijn geweest en zo plaatste Mollee zich voor de B-finale dankzij een finishtijd van 25:14 minuut.

In de tweede semifinal gingen er bij de mannen geen Nederlanders van start. In de derde semifinal bemachtigde Van Lanen een startbewijs voor de A-finale. Hij moest even geduld hebben, want vanwege onweer werd de start uitgesteld, maar na wat wachten, pakte Van Lanen een mooie vijfde plek en daarmee een ticket voor de A-finale. Hij had 24:53 minuut nodig om de wedstrijd te voltooien. Na het zwemmen had hij wat recht te zetten, maar dat deed hij dan ook vol overtuiging tijdens het fietsonderdeel.