Australië wordt al maanden geteisterd door verwoestende bosbranden, die reeds meer dan twintig mensen het leven kostten. Daarnaast ontkom je op de sociale media niet aan de hartverscheurende beelden van dorstige koala’s en kangoeroes in nood. Samantha Gash, een Australische hardloopster, besloot in actie te komen en roept wereldwijd hardlopers op om haar land een hart onder de riem te steken.

,,Tijdens de jaarwisseling, zat ik vastgekluisterd aan de TV toe te kijken hoe dit zich allemaal ontwikkelde”, vertelt Gash in een interview met Runner’s World. ,,Wat zijn mijn opties? Ik kan doneren aan bestaande organisaties, maar misschien kan ik ook hulp vragen vanuit mijn hardloop gemeenschap om mensen direct iets bij te laten dragen.”

Samen met vriend Nic Davidson kwam ze op het idee om een virtuele hardloopevenement te organiseren, genaamd de Relief Run. Het evenement vindt plaats op 18 en 19 januari en is toegankelijk voor iedere loper, waar dan ook ter wereld. 100 procent van de opbrengsten zullen worden gedoneerd aan het Australische Red Cross Disaster Relief and Recovery Fund. Oorspronkelijk zou het gaan om een halve marathon, maar later is daar ook de optie voor een vijf kilometer loop aan toegevoegd.

Strava steunt het project en creëerde samen met Gash een pagina waarvoor hardlopers zich kunnen registeren via de website van Relief Run. Voor 50 Australische dollar – ongeveer 31 Euro op het moment van schrijven – ontvangen lopers een code waarmee zij zich vervolgens in kunnen schrijven. Om geen lopers buiten te sluiten, is er ook een tweede en goedkopere code beschikbaar. Deze is alleen verkrijgbaar op speciaal verzoek via de contactpagina.

Het evenement bereikt nu al hardlopers van over de hele wereld. Behalve individuele deelnames spreken ook veel lopers af in een groep te lopen. Ook veel professionele atleten hebben aangegeven het doel te steunen. Gash heeft haar doelen gezet op een totaalbedrag van 250.000 Australische dollar, de teller staat nu al op ruim 200.000.

,,De kracht van lopers zijn onze voetstappen, en met deze stappen kunnen we een groot verschil maken”, sluit Gash af.