Aankomende zondag wacht niet alleen het NK Middle Distance in Nieuwkoop, maar staat ook het Europees Kampioenschap Ironman op het programma: in Hamburg komt Jan Frodeno voor de tweede keer dit seizoen in actie en de Duitser mag rekening houden met een bijzonder sterk deelnemersveld.

Frodeno kwam een paar weken geleden eindelijk weer in actie tijdens de PTO European Open en ook al finishte hij daar niet op het podium, gaf hij aan het vooral fijn te vinden weer te racen. Aankomende zondag wacht in Hamburg zijn tweede race van het seizoen en meteen ook zijn eerste over de Long Distance. Het is lastig te zeggen of Frodeno – gezien zijn lange periode van blessureleed maar ook zijn leeftijd – nog geldt als de grootste favoriet, maar één van de favorieten is het zeker.

Het EK in Hamburg is alleen voor mannen en grootste concurrentie kan Frodeno waarschijnlijk verwachten van de Fransman Denis Chevrot, de Deen Kristian Hogenhaug, de Brit Alistair Brownlee en de Duitser Florian Angert. Ook de Belg Pieter Heemeryck maakt een gretige indruk; hij liet twee weken geleden bij The Championship al zien in bloedvorm te verkeren – hij werd vierde – en die lijn zal hij ongetwijfeld doortrekken richting het EK van aankomende zondag.

Outsiders voor de titel zijn er uiteraard ook meer dan genoeg. De Amerikaan Matt Hanson bijvoorbeeld of de Australiër Josh Amberger. Robert Kallin, William Mennesson en Jesper Svensson zijn ook zomaar wat namen waar rekening mee wordt gehouden.

Opvallend detail: Max Neumann staat niet op de startlijst. De Australiër won onlangs de PTO European Open en daarna werd groots aangekondigd dat hij in Hamburg opnieuw in actie zou komen en dus ook weer zou racen tegen Frodeno. Van die battle komt het blijkbaar toch niet, want Neumann ontbreekt om onduidelijke redenen op de startlijst.