Aankomende zondag (4 juni, red.) wacht een – in ieder geval op papier – bloedstollend Nederlands Kampioenschap over de Middle Distance. In Nieuwkoop gaan tientallen topatleten van start die het elkaar ongetwijfeld moeilijk gaan maken in de strijd om de nationale titels.

Voor Nieuwkoop is het NK dit jaar mogelijk nog specialer dan normaal, want na de teleurstelling van vorig jaar – toen het NK de avond voordat de wedstrijd zou plaatsvinden werd gecanceld vanwege blauwalg – is de hoop op een mooie wedstrijd groter dan ooit. Gezien het startveld lijkt dat wel goed te komen.

Menno Koolhaas & Tristan Olij grootste favorieten in mannenrace

Bij de mannen lijken de grootste favorieten Menno Koolhaas en Tristan Olij. De mannen, die zich inmiddels volledig focussen op de langere afstanden, zijn in bloedvorm en beleefden vorig jaar een geweldig seizoen. Ook dit seizoen is alweer mooi begonnen en Olij werd een paar weken geleden nog vierde bij het WK Long Distance.

Logischerwijs staan er veel meer topatleten aan de start. Veel mag bijvoorbeeld verwacht worden van Tom Oosterdijk – al is de halve afstand misschien niet helemaal zijn ‘cup of tea’ – en Steff Overmars. Ook Jorik van Egdom, die zich vandaag nog heeft aangemeld, geldt als serieuze kanshebber. Daarnaast staat Erik-Simon Strijk aan de start en laat ook routinier Dirk Wijnalda de wedstrijd in Nieuwkoop niet aan zich voorbij gaan. Als gevaarlijke outsiders voor de titel kun je onder andere kijken naar Thomas Cremers, Joost Somsen, Daan Schouten, Pim van Diemen en Joost Friderichs.

Mooie vrouwenstrijd verwacht met Els Visser en Diede Diederiks als publiekstrekkers

Net als bij de mannen kunnen fans zich ook opmaken voor een knallende strijd bij de vrouwen. Grootste favorieten voor de Nederlandse titel zijn Els Visser en Diede Diederiks. Visser werd twee weken terug nog negende tussen een sterk veld bij Ironman 70.3 Kraichgau maar werd dit seizoen ook tweede bij Challenge Wanaka én won Ironman Nieuw-Zeeland. Ook Diederiks is enorm sterk en werd een paar weken geleden nog wereldkampioen Cross Duathlon.

Toch is de overwinning van Visser natuurlijk geen zekerheidje. Meeste concurrentie mag waarschijnlijk verwacht worden van Marlene de Boer – die dit jaar voor het eerst uitkomt in het internationale profveld – en Janien Lubben: zij werd vorig jaar Nederlands Kampioen Long Distance in Almere en zal zichzelf ook willen laten zien op de Middle Distance. De jongere en gretige Sophie van der Most wordt ook gezien als serieuze kanshebber.

*Note: dit persbericht is geschreven op basis van een tot vorige week geüpdatete startlijst. Het zou kunnen dat andere atleten zich daarna nog hebben aangemeld voor het NK Middle Distance.