Kris Coddens is zondag zwaar ten val gekomen met zijn MTB in een bikepark in het Duitse Winterberg. De Belg hield een open breuk aan zijn arm, gebroken nekwervels en tien gebroken ribben over aan de heftige val. Daarmee zal de voormalig Europees kampioen Cross Triathlon een tijdje uit de running zijn, maar hij blijft positief: ,,Woensdag zien we of de wervels en long stabiel blijven en dan kan het oplappen beginnen…” Eerder deze maand kwam paratriatleet Jetze Plat ook al ten val en was Alex Zanardi bij een ernstige aanrijding.
Coddens trok dit weekend naar het Duitse Winterberg om er op het uitdagende parcours van het Bikepark zijn mountainbike skills bij te schaven. Op de laatste helling ging het echter goed fout en kwam Coddens zwaar ten val. Hij werd met een helikopter naar het ziekenhuis van Duisburg gebracht, waar bleek dat Coddens een open breuk aan zijn arm heeft, gebroken nekwervels, tien gebroken ribben en risico op een klaplong.
Klaplong vermijden
Toen onze collega’s van 3athlon.be Coddens kort daarna vanuit zijn ziekenhuisbed spraken, was hij ondanks alles positief. ,,Ik word goed verzorgd hier. Gelukkig hebben ze goede pijnstillers, waardoor ik niet teveel pijn voel. Dat is belangrijk, want ik heb als doel gekregen diep te blijven ademen om het risico op een klaplong te verminderen. Ik krijg ook extra zuurstof via mijn neus. Dat is waar ik mij nu op focus, zeg maar mijn eerste hersteltraining: goed blijven ademen. Door de gebroken ribben zit er nog lucht en wat bloed tussen mijn ribben en moet ik dus zien te vermijden dat ik een klaplong krijg.”
“Woensdag scan van ruggenwervels”
Het ziet er naar uit dat Kris nog een tijdje in Duitsland moet blijven. ,,Woensdag wordt er een scan gemaakt van mijn gebroken ruggenwervels, om te zien of de wervels voldoende stabiel zijn. De open armbreuk is een stuk lastiger. Omdat het een open breuk is, bestaat er risico op infectie. De dokters focussen zich nu eerst daarop en daarna op het opnieuw zetten van mijn elleboog. Ik vrees dat ik hier nog minstens één of twee weken zal mogen blijven, maar ze verzorgen me goed. Al ben ik het zuurdesembrood na twee dagen al beu. Gelukkig heb ik door de pijnstillers niet al te veel honger”, lacht de Belg.
‘Jump verkeerd ingeschat’
De valpartij gebeurde tijdens zijn laatste afdaling dit weekend. ,,Ik heb daar een jump verkeerd ingeschat en kwam verkeerd neer. Gelukkig had ik nog wel wat bescherming; en dat is maar goed ook, als je ziet hoe groot de schade al is mét elleboogstukken, knielappen, een helm en rugbescherming in mijn kledij. Het maakt nog maar eens duidelijk dat je altijd je verstand moet blijven gebruiken.”