Tijdens een vergadering voor Tokyo 2020 liet Yoshiro Mori – voorzitter van de Spelen van Tokyo – duidelijk merken niets te zien in het plan om meer vrouwelijke bestuurders tot de commissie toe te laten treden: “Mochten we meer vrouwelijke bestuursleden hebben, moeten we de spreektijd beperken. Ze hebben moeite met het afronden van hun verhaal, dat is irritant. Vrouwen voelen rivaliteit; als één van hen wat zegt, wil de ander ook wat zeggen.”

De 83-jarige Mori heeft zichzelf niet populair gemaakt en Japanners sporen de voorzitter dan ook massaal aan om af te treden. Al was er even twijfel, heeft Mori ondertussen laten weten dat dat niet gaat gebeuren. Tevens heeft hij zijn excuses aangeboden voor de uitspraken en verklaard niet alleen het land over zich heen te hebben gekregen, maar ook zijn vrouw, dochter en kleindochter.

De vrouwonvriendelijke opmerkingen van Mori zijn fel in strijd met de visie van het Internationaal Olympisch Comité, dat juist streeft naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen de organisaties achter de Olympische Spelen. Ook JOC-directeur Kaori Yamaguchi keert zich tegen de uitspraken: “Het is ongelukkig dat de voorzitter van ons bestuur zulke opmerkingen maakt.”

Overigens was Mori niet louter negatief over het aandeel van vrouwen in het JOC-bestuur. De voorzitter bedankte de zeven vrouwen die onderdeel uitmaken van het bestuur van 35 mensen, waarbij hij aangeeft dat hun ‘scherpe opmerkingen’ juist enorm helpen.

80 procent Japanners ziet Spelen in Tokyo niet zitten

Uit een recente opiniepeiling blijkt dat maar liefst 80 procent van de Japanners niet zit te wachten op het organiseren van de Spelen in Tokyo dit jaar. De onrust die afgelopen week ontstond naar aanleiding van de uitspraken van Mori zal het er niet beter op hebben gemaakt. Vandaag is de hashtag die vertaald wordt als ‘Mori, stap alsjeblieft op’, trending op Twitter in het land.