Terwijl de meeste atleten genieten van een open Strava profiel en zo ook zichtbaar zijn in segmenten, is het wellicht na het horen van dit verhaal tóch het overwegen waard om je profiel op privé te zetten. De Engelse Lara James werd namelijk maandenlang gestalkt op haar vaste looprondjes door een mede Strava gebruiker. Haar echtgenoot Peter James gebruikte het bizarre verhaal als inspiratie voor zijn nieuwste boek, de thriller ‘I follow you’.

Gestalkt via Strava

Het begon allemaal met een vriendelijke begroeting. Tijdens een hardlooptraining sprak ze vluchtig met een man die haar vertelde voor een marathon te trainen. Toen ze thuis kwam, merkte de Engelse op dat hij haar was gaan volgen op Strava, waarna ze hem herhaaldelijk zag op verschillende rondjes die ze liep. Steeds rond dezelfde tijd koos de man voor hetzelfde rondje. Het leek aanvankelijk een grappig toeval, maar niets bleek minder waar. De 41-jarige loopster vertelde haar man over de gekke situatie, die zich overigens in 2017 afspeelde. ,,Ik dacht dat het gevaarlijk kon zijn, als de man niet helemaal goed was of een stalker”, zegt Lara tegen de Sunday Times. ,,Het is niet heel lastig om achter iemands ritme te komen; wanneer ze lopen, waar ze wonen en wanneer ze van huis zijn.” Door deze enge situatie durft Lara niet meer in de avond te lopen. Daarnaast loopt ze bewust verschillende rondjes op verschillende momenten en is haar Strava profiel nu afgeschermd.

Strava op privé zetten of ‘privacy zones’ gebruiken

De 71-jarige Peter James zag kans voor een mooi verhaal en verklaarde dan ook dat zijn nieuwe boek ‘I follow you’ gebaseerd is op het voorval. James hoopt hij dat het mensen bewust maakt van de gegevens die mensen van je hebben wanneer je een publiek Strava profiel hebt. Mensen die hun account publiek willen houden en thuis beginnen en stoppen met lopen, kunnen door middel van ‘privacy zones’ alsnog een deel van hun training afschermen.