De Nederlandse profrenner Fabio Jakobsen is eerder vandaag uit zijn kunstmatige coma ontwaakt. Na zijn bizar harde val van eergisteren maakt de renner van Deceuninck-Quick-Step het naar omstandigheden goed, zo meldt de koersorganisatie van de Ronde van Polen.

Eerder werd nog gevreesd voor hersenletsel, maar dat bleek niet het geval. Wel schijnt hij zo’n beetje alles in zijn gezicht te hebben gebroken en een verbrijzelde luchtpijp en verbrijzeld gehemelte te hebben.

Justitie start onderzoek naar Groenewegen

De politie van de Poolse stad Katowice heeft ondertussen vrijdag een officieel onderzoek tegen Dylan Groenewegen ingesteld, die aanleiding van de valpartij was. Het onderzoek lijkt zich in eerste instantie toe te spitsen op het onbedoeld toebrengen van ernstig letsel. Groenewegen zelf brak overigens zijn sleutelbeen bij de valpartij. De Poolse officier van justitie onderzoekt of de verwondingen zijn veroorzaakt door Groenewegen of het gevolg zijn van de omstandigheden van het ongeval. De politie deed direct na de valpartij al uitgebreid sporenonderzoek bij de finish. Daarbij werden onder meer fietsen van renners in beslag genomen en werden getuigen ondervraagd. Groenewegen bood op social media snel na de valpartij zijn excuses aan voor de crash en gaf aan in gedachten bij Jakobsen te zijn.