De jongere Nederlandse atleten hoeven nog slechts één nachtje te slapen tot zij zichzelf weer kunnen meten met elkaar, want morgen – zaterdag 19 september – gaat het los in Roermond: dan wordt er gestreden om de Nederlandse titels bij de jeugd, junioren en U23. Wel zal er geracet worden zonder publiek, maar dat mag de pret niet drukken: er is morgen één ding dat telt en dat is het binnenhalen van de Nationale titels.

U23

Door de luwte op de wedstrijdkalender betekent dat automatisch dat er bijna geen favoriet verstek zal laten gaan. Bij de vrouwen U23 is dat helaas wel het geval, want Quinty Schoens kan er wegens een aanhoudende blessure helaas niet bij zijn. Rani Skrabanja, titelverdedigster, geldt ook dit jaar wellicht als grootste favoriet, maar dames als Eva Cornelisse en Joyce Caro worden ook getipt als serieuze podiumkandidaten.

Ook bij de mannen U23 staat de titelfavoriet – Joey van ‘t Verlaat – aan de start, maar gezien de huidige vorm van onder andere Niek Heldoorn en Youri Keulen is het niet onwaarschijnlijk dat Van ‘t Verlaat een zware taak zal krijgen om zijn concurrenten van zich af te slaan. Als gevaarlijke outsider mag Joost Somsen zeker worden aangemerkt, want ook al zal hij tijdens het zwemmen hoogstwaarschijnlijk tegen een achterstand aan lopen, lijkt de kans groot dat hij met zijn uitzonderlijke fietsonderdeel weer tijd zal winnen en ook met lopen kan hij nog de nodige tijd goedmaken.

Junioren

Bij de junioren verdedigt Ian Pennekamp zijn titel. Iemand die het hem lastig kan maken is Mitch Kolkman, die bekend staat om zijn snelle zwemonderdeel maar de laatste tijd ook flink heeft gesleuteld aan zijn lopen. Een andere jongen om rekening mee te houden is zeker ook Dorian Horsten: onlangs werd hij nog beste Nederlander tijdens de ETU Cup in Olsztyn en daarmee gaf hij direct zijn visitekaartje af.

Ook bij de meisjes kunnen we het nodige spektakel verwachten. Uiteraard steekt er daar één dame met kop en schouders als favoriet boven de rest uit: Barbara de Koning. Toch zijn er genoeg kapers op de kust als het aankomt op het veroveren van de Nederlandse titel en dan hebben we het onder andere over Marit van den Berg, Robin Dreyling, Luna de Bruin en Silke de Wolde.

Jeugd

Bij de jeugd zijn – volgens de NTB – de meeste ogen gericht op Sonja de Koning, Merel Veltman, Mauro Dieters, Joran Stobbe en Thymon Horsten.

Uiteraard doen we morgen live verslag van het NK en vind je gedurende de dag niet alleen wedstrijdverslagen, maar ook interviews met de hoofdrolspelers op 3athlon.nl.