Nadat we een paar weken geleden nog genoten van Lionel Sanders die een Canadees uurrecord wegtrapte, staat er binnenkort weer een mooie challenge op het programma: 12 december doet wielrenner Alex Dowsett namelijk een poging tot het verbreken van het Werelduurrecord. De renner hoopt op de baan van Manchester het huidige record van de Belgische Victor Campenaerts – 55.089 kilometer – uit de boeken te rijden. De renner van het UCI WorldTeam Israel Start-Up Nation tracht daarmee het record weer terug op zijn naam te zetten. Dowsett was namelijk eerder houder van het Wereldrecord: toen legde hij 52.937 kilometer af in het uur.

In aanloop naar zijn grote poging, nodigt de atleet Zwift-gebruikers uit om met hem mee te trainen in de laatste vier weken van zijn voorbereiding. Zwift maakt daarvoor acht nieuwe trainingen beschikbaar. Iedere training is vernoemd naar een stad waar ooit een eerdere UCI Werelduurrecord poging is gedaan. Per week zullen er in de komende periode dus twee trainingen plaatsvinden, waarbij Dowsett zelf wekelijks in tenminste één aansluit. De atleet zal tijdens deze training te volgen zijn via een livestream.

‘Dit hoort op het randje te zijn’

,,Ik denk dat ik veel aan de steun van anderen zal hebben, wetende dat zij naast mij zullen lijden, terwijl ze hopelijk allemaal meewerken aan het traject richting een nieuw UCI Wereldrecord”, reageert Dowsett in een interview met Endurance Business. ,,Het gebeurt slechts zelden dat atleten hun trainingen delen in aanloop naar een evenement, dus ik hoop dat veel Zwifters deze kans aangrijpen en deel uit zullen maken van mijn project om zo onderdeel te zijn van mijn poging op 12 december. Dowsett zal absoluut af moeten zien en krijgt dit record uiteraard niet zomaar cadeau: ,,De trainingen bouwen op en in de laatste week zal ik taperen, waarbij ik de series afsluit met een korte, maar pittige sessie. Dit is mijn uurrecord voorbereiding. Het hoort zwaar te worden, het hoort vermoeiend te zijn én het hoort op het randje te zijn.”