De Isaac Cross Duathlon Maastricht is voor de zesde keer op rij gewonnen door de Belgische Geert Lauryssen. Daan Schouten werd tweede en was daarmee de snelste Nederlander. Maud Golsteyn schreef de vrouwenrace op haar naam.

Over een pittig parcours dat rond de Sint Pietersberg liep, bestond de Cross Duathlon voor deelnemers aan de lange afstand uit 7 km lopen – 22 km mountainbiken – 2,5 km lopen, waarbij de eerste loopronde 110 hoogtemeters bevatte, de fietsronde 250 hoogtemeters en de laatste loopronde 70 hoogtemeters.

Vanaf het begin nam de Belgische Geert Lauryssen de leiding door de enige te zijn die de 7 kilometer binnen 25 minuten wist te volbrengen. De snelste achtervolgers waren Daan Schouten, Bas Peters en Roger Smeets, die een achterstand van zo’n anderhalve minuut op Lauryssen hadden toen de mannen de wissel naar het fietsen maakten. Schouten en Peters zetten de achtervolging in en klokten snellere fietstijden dan Lauryssen, maar desondanks konden zij de koppositie niet overnemen. Ook tijdens het laatste looponderdeel gaf Lauryssen zijn voorsprong niet meer weg. Na 1:26:03 kwam de Belg als eerste over de finish, gevolgd door Schouten (1:27:06), die zijn naam als regerend Nederlands kampioen Cross Duathlon eer aandeed. Peters veroverde de derde plaats in 1:28:14.

Maud Golsteyn pakte de winst bij de vrouwen (Foto: Bearsports)

Bij de vrouwen domineerde Maud Golsteyn vanaf het begin de wedstrijd. Voor het eerste looponderdeel had ze 29:30 minuten nodig en daarmee pakte ze direct een voorsprong van ruim een halve minuut op de rest van het veld, dat werd aangevoerd door Jeannette Smelt-Bergmans. Op de mountainbike liet Golsteyn opnieuw zien over de beste benen te beschikken en met een voorsprong van ruim een minuut begon ze aan de afsluitende 2,5 kilometer. Ook daar kwam Golsteyn niet in de problemen en met een eindtijd van 1:44:47 pakte de atlete dan ook de winst op de lange afstand. Smelt-Bergmans handhaafde zich in tweede positie en kwam na 1:46:10 over de finish. Floor van den Brand kon met een sterk laatste looponderdeel (9:40 minuten) nog dicht in de buurt komen, maar moest genoegen nemen met de derde plaats in 1:46:25.