Rustig op je gemak een paar baantjes in het zwembad zwemmen, dan een tocht op de stads- of toerfiets en vervolgens afsluiten met een wandeling: dat is het idee achter de zogenaamde Slow Triathlon die dit jaar, op 23 april om precies te zijn, het levenslicht zal zien in Woerden. ,,Het is een gewone triathlon, maar dan vertraagd zodat elke sportieveling – jong en oud – mee kan doen.”

Geheel nieuw is het concept overigens niet, want tijdens Challenge Almere-Amsterdam wordt jaarlijks de zogenaamde Senior & No-Limit Challenge georganiseerd, waarbij deelnemers ook volgens bovenstaand concept sporten. Enige verschil is dat daar alleen senioren en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking mee kunnen doen en in Woerden dus iedereen.

Het zwemmen zal in ieder geval bestaan uit 500 of 1000 meter in een 25-meter bad. Tijdens het fietsen leggen deelnemers 20 of 40 kilometer af en de wandeltocht is een route van 5 of 10 kilometer. Het staat deelnemers overigens ook vrij om eerst te lopen en pas daarna te fietsen, zolang alles maar een ‘recreatief karakter’ blijft behouden, aldus de organisatie op haar eigen website.