Het was al een enorme eer en erkenning dat Jetze Plat was genomineerd voor de meer dan prestigieuze titel Laurens World Sportsperson of the Year with a disability, maar hij werd in Berlijn helaas niet uitgeroepen tot winnaar in deze categorie. Die eer ging naar de Amerikaanse Cross Country Skiester Oksana Masters.

Naast Oksana Masters nam Plat het in deze categorie op tegen landgenote Diede de Groot (rolstoeltennis), de Britse zwemster Alice Tai, de Zwitserse handbikster Manuela Schär en Cubaanse atleet Omara Durand. Ondanks dat Plat de titel niet mee naar huis neemt, kan hij uiteraard terugkijken op een meer dan succesvol seizoen: zo won hij afgelopen jaar voor de derde keer zowel de tijdrit als de wegwedstrijd bij het WK para-cycling en werd hij voor de vierde keer op rij wereldkampioen para-triathlon. Daarnaast won hij de WTS-final in Lausanne en brak hij het werelduurrecord handbiking, werd hij op het Nederlandse Sportgala al Sportman van het Jaar en werd hij ook door de NTB uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

Laureus World Sportsman en Sportswoman of the Year

Tot Laureus World Sportsman of the Year werden dit jaar twee atleten uitgeroepen: voor het eerst in de historie deelden twee topsporters deze eer. Dat waren in dit geval de Argentijnse voetballer Lionel Messi en Britse F1-coureur Lewis Hamilton. Tot Laureus World Sportswoman of the Year werd de Amerikaanse turnster Simone Biles uitgeroepen. Zij won de titel vorig jaar ook al.

Ze staan een beetje bekend als de Oscars voor sporters, dus dat Jetze Plat is genomineerd voor de Laureus Awards is een meer dan grote eer. De para-atleet is genomineerd in de categorie ‘Laureus World Sportsperson of the Year with a disability’.