Het voelt wellicht nog als een ‘ver van je bed show’ en veel triatleten zullen de kalender dan ook niet al te serieus durven nemen, maar de World Triathlon (voormalige ITU, red.) wedstrijdkalenders voor 2021 beginnen steeds meer vorm te krijgen. Een handjevol World Cups, WTS-races, het WK Winter Triathlon én het WK Middle Distance Duathlon werden onlangs bevestigd voor volgend jaar.

Bevestigde World Triathlon Series wedstrijden in 2021

Het seizoen opent naar verwachting met twee wedstrijden voor de World Triathlon Series in het verre oosten. Op 1 en 2 mei zal in Chengdu, China een nieuw WTS-seizoen aftrappen. Over een sprint afstand zullen de beste korte afstands triatleten ter wereld het tegen elkaar opnemen. Slechts twee weken later – op 15 mei – vindt direct het tweede WTS-evenement van 2021 plaats in Yokohama, Japan. Gelijktijdig zullen daar ook de World Paratriathlon Series plaatsvinden.

Een maand later zal op 5 en 6 juni voor de elite atleten de eerste Europese WTS race én World Paratriathlon Series van 2021 plaatsvinden in Leeds, Engeland. Later die maand kunnen ‘s werelds beste atleten afreizen naar Canada, voor de vierde wedstrijd van de WTS kalender en tevens de tweede race van de World Paratriathlon Series. Tussen 24 en 27 juni brandt de strijd los in de stad Montreal.

Bevestigde World Cup wedstrijden 2021

Op 17 en 18 april verwelkomt Huatulco, Mexico, atleten van over de hele wereld voor een World Cup wedstrijd. Om het reizen zoveel mogelijk te beperken, vindt er tussen de eerder genoemde WTS-races in Azië ook een World Cup plaats in het oosten. Osaka, Japan, vormt daarvoor op 8 en 9 mei het strijdtoneel. Op Europese grond vindt in het laatste weekend van mei 2021 de World Cup van Arzachena op Sardinië plaats. Karlovy Vary zal ook opnieuw een World Cup organiseren. Op 11 en 12 september mogen atleten onder andere het bijzonder pittige fietsparcours van deze unieke wedstrijd in Tsjechië bestormen.

WK Winter Triathlon en Middle Distance Duathlon

Andorra is aangewezen als host voor het WK Winter Triathlon op 19 tot 21 maart. Ook is er een nieuwe datum – de race was uitgesteld vanwege het coronavirus – toegewezen aan het Viborg Powerman WK Middle Distance Duathlon. Dit evenement zal plaatsvinden op 2 oktober 2021.