Het is een pittige week voor atleten (en organisaties, red.) want na het bericht – gisteren – dat Challenge Almere-Amsterdam niet door zal gaan in 2020, volgt nu het bericht dat ook Xterra Netherlands geen heil ziet in een wedstrijd in september. Xterra Ameland zou plaatsvinden in het weekend van 19 en 20 september, maar wordt verplaatst naar 2021.

De organisatie komt ‘met gemengde gevoelens en na een periode van grote twijfel’ tot dat besluit, zo staat te lezen in een zojuist verschenen persbericht. ,,Ondanks de versoepelingen in Nederland, zorgen de huidige coronamaatregelen en de onzekerheid over de komende periode voor onoverkomelijke problemen voor de organisatie van een volwaardig Xterra-evenement op Ameland. Na een week van extra beraad en overleg met betrokken partijen hebben we, ondanks de positieve intenties van alle partijen, dit moeilijke besluit moeten nemen. Er zijn teveel beperkingen en er bestaat nog teveel onduidelijkheid over de te nemen maatregelen, waardoor het organiseren van een aansprekend sportfeest op Ameland, met alle deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers zoals wij dat voor ogen hebben, niet mogelijk zal zijn.”

Xterra Ameland zal nu doorschuiven naar 11 en 12 september 2021. Wel laat de organisatie weten bezig te zijn met de voorbereidingen op een alternatief crosstriathlonprogramma in het weekend van 18-20 september 2020: de zogenaamde TRI-XPERIENCE AMELAND. ,,De bedoeling is dat parcoursen voor het zwemmen, mountainbiken en hardlopen in het weekeinde worden opengesteld voor gebruik. De deelnemers zijn hierbij zelf verantwoordelijk voor de dan geldende hygiĆ«ne- en veiligheidsregels. Wij hopen na overleg met de gemeente Ameland en andere belanghebbenden hierover eind juli meer duidelijkheid te kunnen geven via de website en sociale mediakanalen.”

Al ingeschreven deelnemers krijgen van de organisatie deze week een mail over de consequenties van de afgelasting.