Aankomende zondag zou Xterra Marokko plaatsvinden, maar die wedstrijd is slechts vier dagen voor het event gecanceld. Vanwege last-minute ingetrokken vergunningen kan de wedstrijd geen doorgang vinden. Dat is extra zuur voor een grote groep atleten die al op de wedstrijdlocatie was aangekomen.

De desbetreffende vergunningen zouden zijn ingetrokken omdat een ‘veilige en wettige verloop van het evenement’ niet gegarandeerd kon worden. “De onverwachte annulering van Xterra Marokko is even ontmoedigend voor zowel de Xterra organisatie als alle deelnemende atleten. Ons Xterra EMEA-team heeft zich de afgelopen 24 uur onvermoeibaar ingespannen om een oplossing te vinden. Echter, bij gebrek aan garanties met betrekking tot de veiligheid van de atleten, moeten we de beslissing van Souss Triathlon (de lokale organisator, red.) om het evenement te annuleren erkennen en respecteren.”

“Zodra Xterra de situatie volledig heeft begrepen en tot een overeenkomst is gekomen met Souss Triathlon, zal er rechtstreeks contact worden opgenomen met de getroffen atleten om meer informatie te verstrekken over de terugbetaling van inschrijvingsgelden voor evenementen en eventuele vervolgacties”, aldus Xterra.

Vooral het feit dat de annulering er pas op het allerlaatste moment komt en er niet eerder gecommuniceerd is, zorgt voor bakken kritiek op Xterra. Veel triatleten zijn al ter plaatse, anderen onderweg en nog anderen hadden hun reis al geboekt.