Het lijkt een groot falen van de officials van de Spaanse federatie, maar Youri Keulen is definitief gediskwalificeerd bij Ironman 70.3 Mallorca, die hij eerder vandaag op zijn naam schreef. Tijdens de race kreeg hij herhaaldelijk te horen dat hij geen penalty had en het is ook niet duidelijk waarom hij tóch een penalty heeft gekregen, maar het is voor de Spaanse jury reden genoeg om hem alsnog te diskwalificeren. “Ik zie mezelf gewoon als winnaar en na afloop kwam Ironman naar me toe om te zeggen dat zij dat ook vinden.”

Terug naar de wedstrijd, want daar ging het dus op wonderbaarlijke wijze fout. “Op de fiets zag ik mijn nummer op het penaltybord, zonder dat ik wist waar dat voor was. Ik ben gestopt, heb gevraagd of ik een penalty had en toen werd me verteld dat dit niet zo was. Mijn nummer – zo werd gezegd – was daar verkeerd opgehangen. Ik ben doorgegaan en had vervolgens een hele goede run, maar het voelde niet helemaal goed. Een soort onderbuik gevoel.”

‘Ze hebben steeds gezegd dat ik géén penalty hoefde uit te zitten’

Juist vanwege dat gevoel vroeg Keulen aan een official, die vanaf het moment dat hij derde lag naast hem fietste, of hij niet tóch een penalty moest uitzitten. “Ik heb hem gezegd dat hij het moest navragen bij de hoofdofficial. Ik heb ook gezegd dat als ik wél een penalty had, ik zou uitstappen om me te sparen voor een volgende wedstrijd. Die official heeft de hoofdofficial gebeld, kwam tien minuten later bij me terug en zei opnieuw dat er een fout was gemaakt en ik geen penalty had.”

Toen Keulen de wedstrijd won, na een ijzersterke halve marathon, was de vreugde dan ook enorm. Op het moment dat hij omgeroepen zou worden voor het podium, werd daar op het allerlaatste moment nog een stokje voor gestoken. “Er kwam een official naar me toe en hij vertelde me dat ik toch gediskwalificeerd werd. Vanwege stayeren of het weggooien van afval; dat wisten ze niet eens. Ik heb protest aangetekend en ben geholpen door Nicola Spirig, maar verloor het protest. Volgens Ironman ben ik de winnaar, maar de Spaanse officials zeggen van niet.”

Vijftienduizend euro misgelopen, motivatie des te groter

Volgens Keulen loopt hij nu ongeveer vijftienduizend euro mis, onder andere aan bonussen. “Het enige voordeel is dat ik nu weet dat het écht goed zit. Ik ben écht in vorm en ik ga hier keihard van terugkomen. Ik hoop dat ik vandaag mensen heb geïnspireerd.”