Toen we hem begin dit jaar spraken, had Pim van Diemen een droom; zich als Age Grouper plaatsen voor het WK Ironman op Kona. Daar is hij vandaag meteen maar in geslaagd, want de Nederlander won zojuist Ironman Mallorca. Hij won overigens niet alleen zijn Age Group, maar was overall ook de snelste atleet.

Van Diemen finishte in een tijd van 8:16:48 en bleef zijn eerste achtervolger – Timmo Jeret – bijna vier minuten voor. De derde man, MIao Hao, gaf zelfs dertien minuten toe op Van Diemen.

Van Diemen – die 51:50 minuut zwom, 4:12:50 fietste en zijn marathon afwerkte in 3:03:36 – had een nog veel grotere voorsprong binnen zijn eigen Age Group categorie. Miao Hao werd daar tweede, maar de nummer drie, James Ellis, finishte ruim zestien minuten later. Op Instagram lijkt Van Diemen zelf nog nauwelijks te geloven wat hij gepresteerd heeft. “Wtf did just happened’, schrijft hij bij zijn finishvideo.

In tegenstelling tot de AG race, raceten de profatleten bij Ironman Mallorca over een halve afstand. De wedstrijd werd gewonnen door Youri Keulen, maar kort na de finish werd hij gediskwalificeerd.