Hij komt net terug van een weekje kiten in Griekenland, maar uiteraard bracht hij naast een kiteboard ook zijn Canyon mee richting de zon. Voormalig wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon besloot enkele jaren geleden na een succesvolle carrière zijn kite-ambities op een lager pitje te zetten en zijn sportieve activiteiten uit te breiden met een paar andere sporten. Dat werden zwemmen, fietsen en lopen, en zo werd er een nieuwe triatleet geboren. Zoon is ondertussen volledig verkocht aan de sport en bereidt zich voor op zijn eerste Long Distance: Ironman Italië. We spraken hem over zijn voorbereiding en de rest van zijn plannen voor aankomend seizoen.

Dat Zoon nu specifiek richting Griekenland trok, had overigens wel met de kite-omstandigheden daar te maken. “Ik ben gestopt met wedstrijdvaren en doe dus geen World Cups meer, maar kiten doe ik nog steeds als het waait; alleen niet op 100 procent, meer iets van 75 procent. Kiten was nu in Griekenland nog wel het hoofddoel, maar je kunt geen acht uur per dag op een kite staan. Dus ik doe eigenlijk iedere ochtend een combinatie van zwemmen-fietsen-lopen en dan ga ik ‘s middags kiten. Dat is ideaal.” 

‘Goed te combineren’

Met de drie triathlondisciplines naast het kiten, zitten Zoon’s weken al snel aardig vol. “Het ligt een beetje aan de week, maar ik train tussen de 15 en 20 uur voor triathlon. Dat is nog goed te combineren. Al is het wel zo dat als ik vier uur op de fiets heb gezeten en een flinke interval heb gedaan, en ik daarna nog ga kiten, dat het heftig is. Ik kies er dan soms voor om bijvoorbeeld de krachttraining te laten schieten, want dat heb ik dan met het kiten ook al wel gedaan”, legt Zoon uit. 

‘Ik merk dat ik gebouwd ben voor de langere afstand’

Zijn hoofddoel voor 2022 is duidelijk en groot, want Zoon wil op 17 september zijn eerste Long Distance racen: Ironman Italië. De zenuwen spelen lichtjes op bij de gedachten daaraan. “Als we het er nu zo over hebben, wordt het wel serieus. Ik heb vorig jaar een marathon gelopen en dat ging boven verwachting goed (Zoon liep 2:48:02 uur in Rotterdam, red.). Ik merk wel dat ik gebouwd ben voor de langere afstanden. Mijn pieksnelheid is niet ontzettend hoog, maar als ik er net onder zit, kan ik dat best lang volhouden. En dat is voor de langere afstand natuurlijk belangrijk. Tot op heden gaat het goed, dus ik hoop dat het er op 17 september ook uit komt. Maar, het blijft natuurlijk een heel eind.” 

‘Een manier van trainen die ik met kiten ook jaren heb gedaan’

Het duurt nog even tot het zover is en dat vindt Zoon ook wel fijn, want eerlijk is eerlijk, hij heeft afgelopen winter nog niet het perfecte blok kunnen draaien. “Ik had het best wel druk. Ik had een paar langere trips waarbij ik de fiets niet mee heb genomen. Ook waren de zwembaden zo af en toe weer dicht, dus dan merk je wel dat ik daar wat mee achterloop. Gelukkig merk ik wel dat als ik iets anders met de trainingen omga, ik ook snel weer terug in vorm kom. Dit is een manier van trainen die ik met kiten ook jaren heb gedaan; het ligt me wel lekker. Ik hoop dat het ook nu goed uit gaat pakken.” 

‘Onder de negen uur’

Met wat voor prestatie Zoon tevreden zou zijn bij Ironman Italië, vindt hij nog lastig te zeggen. “Maar, ik hoop dan denk ik toch wel op een finishtijd onder de negen uur. Dat zou ik wel een mooi doel vinden.” Over het lopen maakt hij zich weinig zorgen; al blijft het natuurlijk nog altijd de vraag hoe je van de fiets komt, legt Zoon uit. En voor dat eerste onderdeel – het zwemmen – moet hij vooral de rust bewaren: “Dat is iets wat ik steeds fout doe. Dat ik te hard ga. Terwijl het maar een heel klein verschil in tempo is. Als ik rustig blijf, zwem ik een prima tempo en dan komt dat goed.” 

Tekst gaat verder onder afbeelding

(Foto: Aangeleverd)

‘De gele rocket’

Het fietsonderdeel dat daarna volgt, moet ook wel goed komen, want Zoon heeft het geluk dat hij op de nieuwste Canyon Speedmax CF 8 Disc mag rijden. “De gele rocket”, zoals hij zelf zegt. “Ik dacht eigenlijk dat het verschil met het vorige model niet zo groot zou zijn, maar dit is echt wel een andere fiets. Hij rijdt gewoon écht heel fijn. Ik vind het ook heel belangrijk dat je lekker op een fiets zit, zodat je met gemak duurritjes van vier uur wegrijdt. Het is gewoon belangrijk dat je niet gebroken van de fiets komt. Zeker als je 180 kilometer fietst en dan nog een marathon moet lopen.” Dat verschil met de vorige Canyon Speedmax zit hem voor Zoon dus ook vooral in het comfort. “Je hebt een stukje meer stijfheid, wat meer comfort biedt. Het zijn allemaal kleine verschillen dus het is lastig te duiden, maar het voelt vooral nog meer solide.” 

Wedstrijdprogramma 2022

Zoon heeft niet alleen Ironman Italië op zijn programma voor 2022 genoteerd. Sterker nog, de agenda zit behoorlijk vol met triathlons. “Ik doe de Go Triathlon Brouwersdam nog, Go Triathlon Herkingen – dat is voor mij een thuiswedstrijd – en dan doe ik in oktober waarschijnlijk nog ergens een wedstrijd in Griekenland. Daar kom ik zo vaak, dat ik het leuk vind om daar ook eens een race te doen. Ik denk dat ik ergens in juni of juli – als de fitheid er is en ik ruimte heb tussen de trips – nog een korte of halve triathlon tussendoor doe.” 

Alle technische specificaties van de Canyon Speedmax CF 8 Disc – de fiets waar Zoon op rijdt –vind je hier. 3athlon.nl heeft exact dezelfde fiets ter review. Een eerste foto-impressie vind je alvast hier.

(Foto: Aangeleverd)