,,Dit is de rekening van een half jaar pauze. Ik dacht dat ik na zo lang pro zijn misschien vooruit kon met weinig trainen, maar dat is dus niet zo”, grapt Yvonne van Vlerken direct na haar finish bij Challenge Cancun. Ze werd knap derde, maar gaf wel veel tijd toe op winnares Ellie Salthouse en ook nummer twee Mirinda Carfrae. Niet heel gek overigens, want Van Vlerken maakte onderweg het nodige mee.

Tijdens het zwemmen maakte Van Vlerken namelijk een foutje. Tijdens het ronden van de derde van vier boeien sloeg ze linksaf, waar dat eigenlijk nog niet helemaal de bedoeling was. ,,Dus ik weer terug. Heel veel mensen hebben gezien dat ik vierhonderd meter méér heb gezwommen. Allemaal gedoe. Eenmaal op het strand heb ik nog drie minuten gewacht.” Dat had ermee te maken omdat er sprake zou zijn van een diskwalificatie.

Die diskwalificatie kwam er niet, omdat op het strand tijdens het praten met de organisatie bleek dat Van Vlerken gewoon door mocht. ,,Uit alle tijden bleek dat ik meer had gezwommen en dus vooral niet minder. Maar ik was helemaal uit de race, zat er niet meer lekker in en kwam er tijdens het fietsen ook nog eens achter dat mijn wiel op de rem stond. Maar ja, dat heb je als je wedstrijden gaat doen als je man er niet bij is. De lijst met alles dat mis ging, is oneindig.”

Gelukkig blijft Van Vlerken optimistisch en ziet ze er ook wel de humor van in, ondanks haar eigen ‘amateurisme”. ,,Het was een hele gave wedstrijd in een prachtige omgeving. Ik dacht alleen dat ik op karakter verder had kunnen komen, maar training mag je echt niet onderschatten:”, vervolgt ze lachend. ,,Gelukkig was de wedstrijd supergoed georganiseerd en een echte aanrader. Deze uitslag is gewoon heel logisch. Helemaal goed.”