In 2015 won ze er de Long Distance, afgelopen jaar werd ze tweede maar kreeg ze de titel uiteindelijk toch toebedeeld dankzij de diskwalificatie van Els Visser – gisteren was er toevallig nog een kort geding rondom deze kwestie – en dit jaar keert Yvonne van Vlerken opnieuw terug in Maastricht. Over een paar maanden hoopt ze de Olympische Afstand in Limburg te winnen. ,,Ik heb er zin in, dus kom maar op”, lacht ze.

Voor Van Vlerken valt de wedstrijd in het eerste weekend van augustus perfect. ,,Ik doe weinig wedstrijden in Nederland, maar wil er ieder jaar minstens ééntje doen. Aangezien ik Maastricht gewoon een hele gezellige, geweldige stad vind en het er al twee keer enorm naar mijn zin heb gehad, vond ik dit al heel snel leuk. Dat geldt trouwens ook voor mijn man. Per is ook helemaal weg van Maastricht. En de wedstrijd is ook altijd heel goed georganiseerd.”

Beide topatleten zullen er dit jaar dus uitkomen op de OD. ,,Dat is natuurlijk geweldig te combineren”, legt Van Vlerken uit. ,,Lekker racen, een weekendje weg en een bezoekje aan paps en mams. Ik doe dit jaar veel minder lange afstanden en wil een stuk of vijf, misschien zes OD’s doen. Deze past daar dus perfect in. Het is heerlijk om hier weer te kunnen racen. En zoals altijd kom ik alleen maar om te winnen in de Limburgse hoofdstad.”

De Ironman 5150 maakt onderdeel uit van het Ironman Multisport Festivals dat op 2, 3 en 4 augustus wordt gehouden. Naast de OD is er ook een Ironman 4:18:4, waarbij atleten 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen. Daarnaast is er een wedstrijd voor kinderen.