Een jaar lang Challenge Family races gingen er aan vooraf, maar inmiddels mag Yvonne van Vlerken 30.000 dollar op haar rekening bijschrijven. Ze heeft namelijk de felbegeerde ‘Challenge Family World Bonus’ gewonnen, een systeem waarbij er bij de Long Distance en Middle Distance races van Challenge Family punten zijn te verdienen voor alle pro’s. Aan het eind wordt er geld verdiend door de 5 beste mannelijke en vrouwelijke atleten. Bij de mannen ging de winst overigens naar twee triatleten die aan het einde van het seizoen evenveel punten hebben verzameld: de Duitse Sebastian Kienle en Spaanse Pablo Gonzalez Dapena. 

Challenge Family keert in totaal 165.000 dollar aan de beste atleten uit. De nummer één krijgt 30.000 dollar, de nummers twee tot en met vijf respectievelijk 20.000, 15.000, 12.000 en 5.000 dollar. Yvonne van Vlerken verdiende in ieder geval de meeste punten, al had ze een minimale voorsprong van slechts vijftig punten op Laura Siddall. ,,Het is geweldig dat ik deze bonus weer win”, aldus Van Vlerken die de bonus in 2017 ook al won en in 2016 tweede werd. ,,Deze bonus is een geweldig initiatief. Er staan meer en sterkere pro’s aan de start van iedere race en dat is goed voor de sport. Ik hou er van om ieder jaar veel Challenge Family races te doen en dit is daar een mooie beloning voor.” 

Laura Siddall werd tweede (20.000 dollar): de Britse zat vlak achter Van Vlerken. ,,Natuurlijk had ik haar graag verslagen, maar om tweede te worden achter Yvonne is nog steeds geweldig. Het is geweldig dat Challenge Family de World Bonus hanteert, want er is geen andere wedstrijdserie waar je zo’n grote bonus kunt verdienen. Overigens is dat niet de enige reden waarom ik meedoe aan Challenge races. Ik kies de leukste races op de mooiste plekken: precies wat Challenge Family ons biedt.” 

Uiteindelijk ging het brons naar de Amerikaanse Lisa Roberts (15.000 dollar). Vierde werd de Belgische Katrien Verstuyft (12.000 dollar) en vijfde de Italiaanse Margie Santimaria (5.000 dollar).

Kienle en Gonzalez Dapena delen winst

Bij de mannen dus een gedeelde overwinning: Sebastian Kienle en Pablo Gonzalez Dapena verdienden evenveel punten en delen daarom de bonus voor de nummer één (30.000 dollar) en twee (20.000 dollar). De Duitser en Spanjaard strijken daardoor allebei 25.000 dollar op. ,,Ik ben heel blij met deze overwinning”, aldus Kienle. ,,Pablo heeft het ook verdiend. Hij heeft hard gestreden. Natuurlijk had het geweldig geweest om als enige te winnen, maar dankzij mijn blessure kon ik niet starten bij Challenge Sardinië. Maar, alles bij elkaar genomen, was het een geweldig seizoen voor me.” 

Ook Gonzalez Dapena heeft niks te klagen. ,,Deze bonus maakt een fantastisch seizoen op een mooie manier af. Ik heb heel constant gepresteerd gedurende het jaar. Om deze bonus dan met iemand van het kaliber als Sebastian Kienle te delen, dat is een grote eer. Ik ben ontzettend trots op wat ik heb bereikt.” 

Jaroslav Kovacic (SLO), de winnaar van de laatste editie van Challenge Almere-Amsterdam, werd uiteindelijk derde en verdient daarmee dus 15.000 dollar. De vierde plaats en daarmee 12.000 dollar gaat naar de Belgische Pieter Heemeryck. De vijfde plaats gaan naar Cameron Wurf. De Australiër, dit jaar tweede bij Challenge Almere-Amsterdam, verdient daarmee 5.000 euro.