Bij het WK Cross Triathlon in het Deense Fyn gingen maar liefst 10 Nederlandse atleten van start. Met name de junioren scoorden goed; een zilveren medaille voor Shirin van Anrooij en een bronzen medaille voor Victor Goené.

Van Anoorij maakte bij de WK duathlon al indruk met een tweede plaats en deed daar vandaag nog een schepje bovenop door nóg een zilveren medaille te bemachtigen. ,,Als je mij van tevoren had verteld dat ik met twee medailles thuis zou komen, had ik dat nooit geloofd”, vertelt Van Anrooij uitgelaten. ,,Ik wist wel dat een podiumplaats mogelijk was als ik een goed fiets- en looponderdeel zou hebben, maar de duathlon heeft er wel ingehakt en mijn benen voelden zwaar vandaag.”

De junioren namen het tegen elkaar op over 500m zwemmen, 14.3 km fietsen en 5 km lopen. Na het zwemmen lag Van Anoorij nog op een vijfde plaats, maar dankzij een goed fietsonderdeel kon ze als derde de wissel maken naar het lopen. ,,Ik had het meisje voor mij al snel te pakken”, vertelt Van Anrooij die zo op kon schuiven naar een tweede plaats. De 5 kilometer legde ze af in 21:35 en daarmee was ze veruit de snelste van het hele veld. Het gat met de winnares bleek te groot en als tweede kwam Van Anrooij over de finish in een tijd van 1:20:10. ,,Ik ben heel tevreden, zeker over het lopen. Dat ging super goed!”

Shirin van Anrooij verovert een zilveren medaille op het WK Crosstriathlon (Foto: Nederlandse Triathlon Bond)

De winst bij de Junior Women ging naar Pavlina Vargova uit Tsjechië die met name het zwemmen en fietsen snel voltooide. Met een tijd van 1:19:24 kon ze de wereldtitel bemachtigen. Derde werd de Italiaanse Marta Menditto in 1:21:08. Ondanks een sterke start waarbij de Nederlandse Kim van ’t Verlaat slechts 22 seconden achter de leidster in de wedstrijd uit het water kwam, kon ze dat tijdens het fietsen en lopen niet doorzetten. Uiteindelijk finishte Van ‘t Verlaat als vierde in een tijd van 1:28:51.

Brons voor Victor Goené
Dat het binnen zijn mogelijkheid lag om een medaille te halen, wist hij, maar tot het eind heeft Goené er voor moeten knokken. Als vijfde kwam Goené uit het water en dankzij een strakke wissel stapte hij als derde op de fiets. ,,Al vrij snel schoof ik op naar de tweede plaats, maar de Canadese ging er als een bezetene vandoor.” Hoewel Goené vanaf het begin af aan goed in de wedstrijd lag, durfde hij nog niet op een medaille te hopen. ,,Pas toen ik begon met lopen en de penaltybox voorbij was, wist ik dat het mogelijk was om een medaille te pakken. Ik had mijn schoenen namelijk niet in een box gedaan en dacht dat ik daar misschien gestraft voor zou worden.” Een penalty bleef gelukkig uit en de jacht op een medaille kon beginnen.

Met drie atleten streed Goené om de tweede, derde en vierde plaats. ,,We hadden iets meer dan een minuut achterstand op de koploper en een ruime voorsprong op de nummer vijf. Het was de vraag wie nog de beste loopbenen had”, vertelt Goené die al na 200 meter de Italiaanse Filippo Pradella te pakken had. ,,Ik kon direct in een hoge cadans lopen en had weinig last van verzuring, dat gaf vertrouwen”, blikt Goené terug. De Deense Rundqvist moest hij echter laten gaan. In een spannende eindsprint kon Goené uiteindelijk de derde plaats veiligstellen. ,,Ik ben hartstikke tevreden. Ik heb alles eruit gehaald dat erin zat.”

Met een sterk fiets- en looponderdeel kon Victor Goené een bronzen medaille veroveren op het WK Crosstriathlon (Foto: Nederlandse Triathlon Bond)

De winst ging naar de Canadese Tate Haugan die de race vanaf het begin domineerde. Na 1:07:32 kwam hij over de finish. Tweede werd de Deense Oscar Gladney Rundqvist in een tijd van 1:08:08. Daarachter was het Goené die de bronzen medaille pakte in een tijd van 1:08:43.

Ook de rest van de Nederlandse atleten deed het niet onverdienstelijk. Olaf Jan Bosscher eindigde als 9e in 1:15:38, Alex Kling werd 10in 1:15:44, Colin Fleming werd 11e in 1:16:08, Quirijn Waaijenberg werd 13e in 1:16:56 en Hugo Jan Bosscher eindigde als 14e in een tijd van 1:17:48.

Elites
De Elites legden de dubbele afstand af: 1 kilometer zwemmen, 27 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Nadat de Spaanse Ruben Ruzafa in 2014, 2015 en 2016 het WK Crosstriahtlon won, was hij ook dit jaar één van de favorieten. Als zevende maakte de Spaanse atleet de wissel van het zwemmen naar het fietsen, waar hij een grote inhaalslag maakte. Hij nam de koppositie over en kon een voorsprong opbouwen van maar liefst twee minuten op Sam Osborne uit Nieuw Zeeland, de nummer twee in de wedstrijd. Osborne zette de achtervolging in tijdens het lopen, maar Ruzafa kon standhouden en kwam na 2:06:04 als eerste over de streep. Osborne finishte als tweede in 2:07:51. Derde werd de Franse Brice Daubord die met een 10 kilometer in 36:01 veel plaatsen kon opschuiven. In een tijd van 2:08:39 kon hij vlak voor de Zuid Afrikaanse Bradley Weiss (2:08:42) beslag leggen op de bronzen medaille. De Nederlandse Joep Staps eindigde op een 22e plaats in een tijd van 2:22:12.

De wedstrijd bij de dames werd gewonnen door de Britse Lesley Paterson, die zelfs nog in de U23 categorie valt. Na het zwemmen had ze een achterstand van zo’n 45 seconden  goed te maken op haar landgenote Nicole Walters. Bij het fietsen kon Paterson de koppositie overnemen en die gaf ze ook niet meer uit handen. Na 2:27:10 kwam ze over de finish. Walters finisht als tweede in 2:29:41. Derde werd de Italiaanse Eleonora Peroncini in 2:29:57. De enige Nederlandse atlete, Maud Golsteyn, is niet van start gegaan.