Nadat de Zuid-Afrikaanse middellange afstandsloper Mbuleli Mathanga een lokaal 5000 meter record liep op de befaamde Nike Vaporfly’sde carbonschoen die naast zijn opvolger, de Nike Alphafly, ook in de triathlonwereld populair is – werd hij bedolven onder kritiek. De schoenen zouden namelijk niet zijn toegestaan in wedstrijden op de baan. Mathanga nam het opvallende besluit om zijn volgende race dan maar op blote voeten te lopen.

Over 5000 meter zette Mathanga een record van 13:47 minuut. Daarmee leek hij aanvankelijk de snelste atleet in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal te worden, ware het niet dat de schoen officieel niet is toegestaan en zijn record uiteindelijk dus niet werd toegekend. Mathanga begrijpt overigens wel waarom, legt hij uit aan Runner’s World: “Zelfs als je gewoon wandelt, duwt die schoen je nog vooruit.”

Voor zijn volgende wedstrijd besloot Mathanga zich niet meer aan schoenen te wagen. Op spikes loopt de atleet niet lekker en de Vaporfly’s waren uit den boze, dus liep Mathanga zijn wedstrijd op blote voeten. De atleet verbond zijn voeten met tape en verscheen aan de start van een 10.000 meter race om vervolgens op blote voeten zijn concurrenten – die wel op schoenen liepen – voorbij te sprinten en een nieuw provinciaal record van 28:24 minuut te klokken. Daarmee maakte hij direct aan alle critici duidelijk dat hij ondanks het voordeel van de Vaporfly’s in de eerdere wedstrijd, toch écht wel een bijzonder getalenteerd hardloper is.