Storm, af en toe fris en soms wat regen: de omstandigheden in Weert logen er vandaag niet om en maakten de openingsdag van het tweede Teamcompetities Triathlon weekend behoorlijk heroïsch. Al vroeg in de morgen werd er afgetrapt met de Pionier 4eDivisie en vervolgens kwamen alle atleten tot en met de Schuiteman 2eDivisie aan bod. Alle atleten deden vandaag een stayersprint over 750 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

In de Pionier 4eDivisie Noord waren het overduidelijk Utrechtse atleten die de toon zetten. Er werd gewonnen door Rogelli / TriMates 3, tweede werd Team SSF en het brons was voor Hellas 5: allemaal teams uit de Domstad. Bij de Pionier 4eDivisie Zuid trokken de mannen van TV Dordrecht 2 aan het langste eind en daarbij lieten ze onder andere TZC Vahalis 3 uit Tiel en RZC uit Renkum achter zich.

Uitdagende, maar zware omstandigheden

De omstandigheden waren in ieder geval voor iedereen even zwaar als uitdagend. Zo tropisch als de naam van het blauwe meertje aandoet – de zwemplek van vandaag – zo stormachtig was het water dankzij een fikse golfslag. Hier werden in alle divisies dan ook de eerste verschillen gemaakt en beten diverse atleten zich al stuk. ,,Het was ruig, maar heel erg gaaf”, was dan ook een veelgehoorde opmerking na de finish.

Als eerste over die finish in de Badmutsen.com 3eDivisie Noord, kwamen opnieuw atleten uit Utrecht: de mannen van Hellas 4 bleken hun concurrenten de baas. Als tweede kwamen de mannen van Van der Voort Groep / team Oude Veer uit Breezand over de streep en de mannen van AV Impala 2 uit Drachten complementeerden het podium. In de zuidtak van diezelfde 3eDivisie waren de mannen van ATV Venray de gelukkigen die het goud kregen omgehangen. Ferro Mosae uit Maastricht werd tweede, TV Breda 2 derde.

Fietsen: ‘samenwerken, waaiers en afvallers’

Waar de omstandigheden bij het zwemmen al pittig waren, werd het er op de fiets niet makkelijker op. Dat het een stayerwedstrijd was, en er dus bij elkaar in het wiel gereden mocht worden, kon daar niks aan af doen. Op de korte, overzichtelijke fietsronde hadden de deelnemers de helft van de route de wind in de rug, maar de andere helft dus volle bak tegenwind. Mooi om te zien dat er door de triatleten goed werd samengewerkt – hoe hoger het niveau, des te meer – door groepen te vormen. Overal ontstonden groepen, maar moesten atleten ook lossen om uiteindelijk solo, tegen de wind in, verder te gaan. Verschillende atleten roemden de mannen van Hellas na afloop. ,,Zij reden als beesten. Daar was echt niet bij te komen.”

Toch lukte dat in de Schuiteman 2eDivisie Noord wel. Daar werden de mannen van Hellas 3 namelijk tweede – zij evenaarden het succes van hun ‘kleinere broertjes’ uit de 3eDivisie en 4eDivisie niet – en moesten zij TTW 2 uit Weesp voor zich laten. ASU ’11 uit Amsterdam pakte hier het brons. In de 2eDivisie Zuid waren het de mannen van TV Dordrecht die het beste uit de verf kwamen. Zij lieten onder andere de mannen van Ironmanagers NL uit Oosterhout en de mannen van TLV De Langstraat uit Waalwijk achter zich.

Lopen dwars door centrum Weert

Na het zware fietsonderdeel volgden nog twee loopronden, dwars door het centrum van Weert. En terwijl de zon zich in de middag wat vaker liet zien, kwam ook het publiek meer langs de kant. Zij konden onder andere de vrouwen van ZSC Oceanus 2 aanmoedigen, die de winst in de 2eDivisie Noord pakten. Zij bleven onder andere hun concurrenten van Aquapoldro 2 uit Apeldoorn en AV Impala 2 uit Drachten voor. In de 2eDivisie Zuid waren het de vrouwen van TV Arnhem die het goud opeisten, voor de vrouwen van TC Maastricht en Triotters uit Eindhoven.

Daguitslagen en tussenstanden

Alle daguitslagen en tussenstanden zijn te vinden via de website van Teamcompetities Triathlon.

Eredivisie en 1eDivisie

Morgen gaat Teamcompetities Triathlon verder en is het de beurt aan de teams van de 1eDivisie en Eredivisie. De 1eDivisie trapt om 10.15 uur af met een OD, terwijl de Eredivisie vanaf 16.15 uur in actie komt met de spectaculaire team-relay.