Vandaag mocht Els Visser, na haar overwinning in het kortgeding tegen Ironman en de NTB, eindelijk weer doen wat ze het beste kan: racen. Niet onverdienstelijk overigens, want de Utrechtse kwam na 9:14:30  als vijfde over de streep van Ironman Cairns. De wedstrijd werd gewonnen door de Nieuw-Zeelandse Teresa Adam die na 8:48:34 over de streep kwam.

Het waren direct vanaf het begin twee dames, Teresa Adam en Sarah True, die de wedstrijd dicteerden. In elkaars voeten kwamen ze na 50:12 minuut terug van hun 3.8 kilometer zwemmen, op iets meer dan een minuut gevolgd door Sarah Crowley. Daarachter een gat van vijf minuten op twee andere achtervolgsters, terwijl Els Visser als zesde volgde en na het zwemmen een achterstand van 9:15 minuut had.

Terwijl er op de fiets een wisseling van de wacht ontstond, Crowley reed al snel naar de twee koploopsters toe en na iets meer dan vijftig kilometer moest True de twee juist laten gaan, zag Visser haar achterstand in de eerste kilometers langzaam oplopen, maar maakte ze wel een positie goed en reed ze dus richting de vijfde plaats. Op die positie bleef ze het volledige fietsonderdeel rijden, al zag Visser per bike split wel haar achterstand op de kop van de wedstrijd met telkens ongeveer een minuut toenemen.

In de laatste dertig kilometer van het fietsen maakte True overigens een mooie comeback door ruim anderhalve minuut achterstand goed te rijden en vanuit een derde positie toch weer aan te sluiten bij het leidende tweetal. Uiteindelijk waren het dan ook Crowley, Adam én True die gezamenlijk hun fiets als eersten in de tweede wisselzone mochten terughangen. Dat deden ze met grote voorsprong op onder andere Kaisa Sali (+8:11), Visser (+16:29) en Kristin Liepold (+22:16).

Tijdens het lopen waren het aanvankelijk True en Crowley die er als duo vandoor gingen. Adam werd al in de eerste kilometers op achterstand gezet. Na iets meer dan tien kilometer had Crowley er echter genoeg van om gezamenlijk met True op te lopen en liep ze bij haar concurrente weg. Ook verderop in het deelnemersveld vonden wisselingen plaats, want was het Liepold die erg sterk liep en daardoor Visser nog voor het vijftien kilometer punt wist te passeren. Omdat True weer een paar kilometer later uit de wedstrijd stapte, stoomde Visser echter toch weer door naar de vijfde plaats.

In de slotkilometers transformeerde Ironman Cairns zich in een bijzonder spannende. Crowley zakte plotseling volledig door het ijs en bleek niet meer vooruit te branden. Adam ging haar dan ook voorbij en in een kort tijdbestek liep ze nog ruim vijf minuten uit richting winst. Ondertussen liep ook de nummer drie, Sali, in op Crowley, maar dat gebeurde nét te laat. Ze kwam uiteindelijk veertien seconden tekort om Crowley te achterhalen.

De winst bij Ironman Cairns ging dus naar Adam. Zij deed 8:48:34 over de race. Crowley pakte het zilver in een tijd van 8:53:38. Sali zat daar vlak achter met een tijd van 8:53:52. Als vierde kwam Liepold over de streep, in een tijd van 9:02:10. Els Visser maakte de top vijf compleet door na 9:14:30 te finishen.

De mannenrace werd gewonnen door Braden Currie. Met een eindtijd van 8:04:20 bleef hij onder andere Tim van Berkel (+19:28) en David Dellow (+27:52) ruim voor.

Teresa Adam als eerste over de streep bij Ironman Cairns. (Foto: Ironman Cairns)