Als je sneller wil worden met hardlopen is achterstevoren lopen misschien niet het eerste wat in je opkomt. Daarbij is het ook niet heel praktisch gezien het gebrek aan ogen in onze rug. Toch is de Engelse Antony Rose ondertussen goed getraind in deze bijzondere manier van lopen. Sinds drie jaar loopt de 50-jarige atleet zijn trainingen achterstevoren op aanraden van een arts. De arts verwachtte dat het zou helpen om de tot dan toe nog onverklaarbare symptomen van een neurologische aandoening te bestrijden. Rose – die regelmatig deelnam aan triathlons – kreeg later een verklaring voor de onduidelijke symptomen toen bleek dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Toen Rose in oktober 2016 uitval kreeg in zijn linkerbeen en opmerkte dat zijn handschrift onduidelijker werd, trok hij aan de bel. Een dokter adviseerde hem opvallend genoeg achteruit hard te lopen, zo verklaart hij zelf. Twee jaar lang bleef het onduidelijk waar Rose last van had tot hij te horen kreeg dat de ziekte van Parkinson schuldig was aan de vervelende lichamelijke veranderingen. De ziekte is vaak te herkennen aan trillende handen, stijfheid en traag bewegen.

Ondanks zijn ziekte traint Rose, die ervan overtuigd is dat het hem helpt de ziekte onder controle te houden, nog altijd achterstevoren. Iedere paar passen werpt hij een blik over zijn schouder om te kijken waar hij zijn voeten neer kan zetten. Zelfs op de loopband werkt Rose zijn looptrainingen achterstevoren af.