Een prachtig begin van 2020 voor de 80-jarige George Black: op 1 januari zette hij met 30:10 minuut een nieuw wereldrecord in zijn leeftijdscategorie op de vier mijl (6,44 kilometer) tijdens een race in Schotland. Daarmee overtrof de Schot het voormalige record met maar liefst zeven minuten. In een interview met The National omschrijft Black zijn race als ‘achttien minuten ongemak, acht minuten pijn en vier minuten lijden’. Enkele dagen voor zijn poging op de vier mijl, zette Black met 24:34 ook al een Engels record op de vijf kilometer.

Toch had hij geen makkelijk jaar in 2019. Zo brak hij zijn arm tijdens een trail in augustus, net nadat hij terugkwam van vervelende blessures aan zijn kuit en achilles. ,,Het is fijn om records te breken in plaats van botten”, grapt Black dan ook in een interview na zijn wedstrijd.

Motivatie 
Nadat Black acht jaar geleden zijn vrouw verloor, is hardlopen wat hem iedere ochtend motiveert uit bed te komen. ,,Je hebt ieder jaar iets nodig om jezelf te motiveren op te staan”, aldus Black. ,,Het is mijn sociale leven. Ik train met mensen om 8:00 uur in de ochtend en ik heb veel vrienden in de sport.”

Van 200 naar 50 tot 60 kilometer per week
De atleet – die op zijn 42e begon met hardlopen – sport nog altijd iedere dag. Recent heeft hij er wel voor moeten kiezen zijn bizar grote omvang van 200 kilometer per week te verlagen tot ‘slechts’ 50-60 kilometer; een nog even ongelooflijk grote afstand. Black hoopt met zijn verhaal oudere mensen aan te moedigen te blijven hardlopen.

We schreven eerder al eens over de bijzondere records van de 91-jarige Diane Hoffman en 96-jarige Roy Englert.

Black na zijn race. (Foto: Facebook)